Masakr na volejbalovém zápasu v Pákistánu

Islámábád - Sebevražedný atentátník v severozápadním Pákistánu zaútočil během volejbalového zápasu. Při sebevražedném útoku zemřelo více než 88 lidí. K atentátu došlo blízko kmenových území Jižní a Severní Vazíristán, které jsou baštou extremistů. Od října, kdy zde pákistánská armáda zahájila rozsáhlou ofenzivu, při sebevražedných útocích povstalců zemřelo přes 500 lidí.

Sebevražedný atentátník se odpálil uprostřed sportovní akce dvou vesnických
mužstev poblíž města Lakki Marvat na severozápadě země. Na místě zemřelo několik desítek lidí. Počet obětí ale zřejmě ještě poroste, záchranáři totiž začínají vytahovat zraněné a další oběti z trosek domů, které se po explozi zřítily.

Podle místní policie bylo přes 40 lidí zraněno, televize oznámila 65 raněných. Zničeno bylo přes dvacet domů. Policie obvinila z atentátu pákistánskou větev hnutí Taliban, spojenou s teroristickou sítí al-Káida.

Masakr na volejbalovém zápasu v Pákistánu (zdroj: ČT24)

K útoku došlo v oblasti, která je baštou extremistů. Od října, kdy pákistánská armáda zahájila na kmenových územích rozsáhlou ofenzivu, odvetné pumové a sebevražedné útoky povstalců připravily v zemi o život přes 500 lidí.

Na protest proti sebevražednému násilí politické strany i náboženské skupiny v jihopákistánském městě Karáčí na dnešek vyhlásily stávku, kvůli níž je toto finanční centrum země fakticky zcela paralyzované. V pondělí se v Karáčí uprostřed šíitského procesí odpálil atentátník extremistického hnutí Taliban, který tak zabil 43 lidí.

Provincie Pákistánu
Zdroj: ČT24