V Rusku od Nového roku podražila vodka

Moskva - Ruské úřady stanovily minimální cenu vodky. Opatření je součástí boje prezidenta Dmitrije Medveděva proti rozšířenému alkoholismu. Půllitrová láhev vodky má od Nového roku stát nejméně 89 rublů, tedy asi 54 korun. Kdo bude prodávat vodku laciněji, přijde o licenci. Do teď byla ilegálně k dostání i za 40 rublů. Průměrný Rus vypije takových lahví 34 za rok. Každoročně 35 tisíc lidí v Rusku umírá na otravu alkoholem.

Nová pravidla se vztahují na veškerou vodku prodávanou v Rusku, tedy i na tu, co byla vyrobena v zahraničí. Ruské úřady doufají, že se novým opatřením podaří vymýtit pašování nekvalitní vodky. Nařízení je součástí „protialkoholové“ kampaně, kterou v létě vyhlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Aby dokázal, že svou kampaň myslí vážně, nechal již do rozpočtu pro rok 2009 zahrnout 830 milionů rublů na propagaci zdravého života.

Poslední velká protialkoholní kampaň v Rusku skončila v roce 1986 za vlády Michaila Gorbačova debaklem. Vedla jen k rozšíření podomácku vyráběného alkoholu.

Nemoci související s nadměrným pitím alkoholu, zejména vodky, podle nedávno zveřejněné studie v časopise Lancet zaviní polovinu úmrtí Rusů ve věku 15 až 54 let.