Írán je podle opozičního politika Músávího ve vážné krizi

Teherán – Podle předáka íránské opozice a čelného představitele reformátorských kruhů Míra Hosejna Músávího se země dostala do vážné krize. Músáví na internetových stránkách opozice také vyzval k propuštění lidí zatčených při protivládních demonstracích, jež v Íránu začaly po červnových prezidentských volbách a s novou intenzitou se rozběhly v poslední čtvrtině roku 2009.

Opozice volá po odstoupení konzervativního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Právě ten vyhrál zmíněné prezidentské volby nad Músávím a dalším reformátorem Mahdím Karrúbím. Oba neúspěšní kandidáti je považují za zmanipulované. Proti Ahmadínežádovi v Teheránu probíhají demonstrace.

Íránská policie naposledy v neděli brutálně zakročila proti účastníkům další protivládní akce a pohrozila, že příště se bude chovat ještě razantněji. Někteří konzervativci hovoří o tom, že je třeba soudit opoziční vůdce. „Zatčení nebo zavraždění Músávího či Karrúbího situaci nezklidní. Nebojím se zemřít za požadavky lidí. Írán je ve vážné krizi a ostré výroky povedou k vnitřní vzpouře. Měl by být změněn volební zákon a političtí vězni propuštěni,“ napsal Músáví v prohlášení, jež se objevilo na opoziční webové stránce Džaras.