Zpráva pro Obamu: Špatná analýza informací o atentátníkovi

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes dostane zprávu o chybách, jichž se dopustily zpravodajské služby v souvislosti s pokusem o atentát Nigerijce Umara Muttalaba na americký letoun pro linku Amsterdam - Detroit. V dokumentu se zdůrazňuje, že výzvědné služby neuspěly analyzovat vysoce relevantní informace. Zprávu o tom přinesl list The Washington Post. Podle něj se nejmenovaní vládní činitelé nechali slyšet, že nikdo nebyl dostatečně aktivní, aby analyzoval to, co se vědělo o třiadvacetiletém nigerijském atentátníkovi. Kvůli pokusu o teroristický útok zostřila americká i evropská letiště svá bezpečnostní opatření.

„Mezi selháními bylo, že žádná služba neprověřila, zda Umar Muttalab má platné vízum pro vstup do USA poté, co se jeho otec na americkém velvyslanectví v Nigérii svěřil se svým znepokojením ohledně synova zmizení a jeho návštěv v Jemenu,“ napsal The Washington Post. Zachycená elektronická pošta z Jemenu přitom naznačovala, že byl vycvičen pro misi al-Káidy, a další depeše hovořily o možném atentátu o vánočních svátcích.

„Správné informace se nedostaly ke správným lidem, o tom není žádných pochyb,“ cituje zpráva nejmenovaného představitele rozvědek. CIA a ministerstvo zahraničí ale uvedly, že varování Mutallabova otce předaly Národnímu protiteroristickému středisku (NCTC), které od teroristických útoků z 11. září 2001 koordinuje činnost amerických zpravodajských služeb. „Každý měl kousek skládačky a NCTC si je nedalo dohromady,“ uzavírá The Washington Post.

Letiště přistupují k tělesným skenerům (zdroj: ČT24)

Letiště zavádějí tělesné skenery

Obama incident označil za systémové selhání. Zmařený útok podle něj ukázal na „trhlinu v bezpečnostních opatřeních“. Kvůli pokusu o atentát začalo 19 amerických letišť využívat ke kontrole cestujících tělesné skenery. Zavedení skenerů pro lety do Spojených států oznámilo také Nizozemsko, Británie, Nigérie a lze očekávat, že se brzy přidají i další země. „Zaměřujeme se na anomálie, prostě na věci, které by cestující mohli mít při svém těle. Hledáme věci, které by normálně neměli mít u sebe, a snažíme se je identifikovat,“ řekl viceprezident Smith detection Brook Miller.

Univerzita se od činu svého studenta distancovala

Umar Mutallab cestoval na Boží hod z Amsterdamu do Detroitu. Výbušninu na palubu letadla vnesl připevněnou na svém těle pod kalhotami. Pár desítek minut před přistáním se pokusil vyhodit letadlo plné lidí do povětří, ale selhala roznětka bomby. Následně atentátníka přemohl spolucestující. Na palubě airbusu bylo kolem 300 cestujících a členů posádky. K odpovědnosti za atentát se přihlásila teroristická síť al-Káida.

Mutallab vystudoval Institut arabských a islámských studií na univerzitě v nigerijské Kaduně. Vedení se ovšem brání spojování islámu jako takového s terorismem a tvrdí, že Mutallab inspiraci k terorismu ve škole najít nemohl. „Nevyučujeme zde extremismus. Učíme islám. Nemůžete spojovat to, co udělal, s islámem nebo s touto školou nebo s Nigérií. V jeho činu se odrážely vlivy, které načerpal v zahraničí,“ řekl Uthman Zakaria ze zmíněného institutu.