Američané varují před teroristickým útokem na Bali

Jakarta - Americká ambasáda v indonéské Jakartě varovala své občany před možným teroristickým útokem na ostrově Bali během silvestrovské noci. Informovaly o tom internetové deníky s odvoláním na agenturu AP. Ambasáda rozeslala Američanům v oblasti e-maily s varováním guvernéra Bali. Ten ale zprávu popřel.

Americké velvyslanectví zaslalo Američanům žijícím v Indonésii e-mailový vzkaz s výrokem baliského guvernéra: „Existují náznaky příprav atentátu na Bali na dnešní noc,“ informovala agentura AP s odvoláním na zdroje kolem guvernéra.  

Ten to ale popřel. Šéf tiskového oddělení guvernérova úřadu Putu Suardika ale tvrdí, že guvernér nic takového neřekl. „Ani nic podobného nenapsal. Nikdy nevydáváme varování, a to ani ústně ani písemně. Samozřejmě, že my tady na Bali, kde se odehrály dva velké atentáty, musíme zůstat v pohotovosti,“ řekl Suardika. Místní policie ujistila, že má situaci pod kontrolou a nepřestane být ostražitá.

Místa, kde se v Indonésii zdržují západní cizinci, byla terčem teroristů před půlrokem. Při atentátech na jakartské luxusní hotely Marriott a Ritz-Carlton tehdy zahynulo devět lidí.   

V říjnu 2002 zabili teroristé na Bali 202 lidí, především turistů z Austrálie, Británie, Francie, Německa, Nového Zélandu a Švédska. K akci se později přihlásila teroristická síť al-Káida. O tři roky později sebevražední atentátníci na Bali zavraždili 22 lidí.