Podívejte se, jak se slaví nový rok ve světě?

New York - Jako první na planetě Zemi přivítali nový rok 2010 obyvatelé tichomořského atolu Kiritimati, který je součástí ostrovního státu Kiribati. Největší oslavy ale proběhly v brazilském Riu de Janeiru. Ve Spojených státech se tradičně konalo bujaré veselí na newyorském Time Square. Nad hlavami milionového davu se o půlnoci rozsvítil nápis nového roku. Minutu předtím spustili technici z dvacetimetrového stožáru mamutí zářivou kouli.

Lidé v okolí Times Square, kam se oslavy soustředí, mohli třetí rok po sobě napsat na barevné lístky svá přání. Ta se rozletěla s úderem půlnoci. Oslavy ve Spojených státech doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření. Včera kvůli podezřelému autu právě na Time Square uzavřela policie celé náměstí a evakuovala některé okolní budovy. V dodávce ale nakonec žádné výbušniny policisté nenašli. 

Rok 2010 - rok tygra

Stejně tak jako je ve Spojených státech symbolem oslav Time Square - ve Španělsku je to orloj Puerta del Sol v centru Madridu. Už od roku 1909 se před orlojem každoročně scházejí tisíce lidí k oblíbenému rituálu. Podle tradice musí každý Španěl spolu s posledními údery orloje v končícím roce sníst postupně 12 bobulí vína a myslet při tom na svá přání. „Tahle tradice se stala populární v roce 1962, kdy se poprvé rituál přenášel živě v televizi,“ říká španělský novinář Angelo del Río. 

V australském Sydney zase tisíce lidí z celého světa strávily noc i dvě v dešti, aby si zajistily co nejlepší místo na pozorování jednoho z největších novoročních ohňostrojů. Obří ohňostroj v australském Sydney odstartoval pravé oslavy změny roku na východní polokouli. Pět tun pyrotechniky zasypalo scenérii sydneyského přístavu zářícími jiskrami, které pátému kontinentu každoročně zvěstují nové datum.

Příchod nového roku oslavil se svým majitelem i tygr bengálský v zoo na předměstí thajského města Malabon. Rok 2010 bude podle čínského kalendáře právě rokem tygra. 

To v Indii se na rok 2010 těšili malí bruslaři, kteří nový rok uvítali zajímavou kreací na ledě. Sportovci se na karnevalu ve městě Šimla spojili v dlouhého hada, následně pak ze svých těl utvořili příslušnou číslovku.


Národům na východním okraji asijského kontinentu zvěstují nový rok údery zvonů. Třeba Japonci ale už během dne neponechali náhodě ochranu před zlými duchy. V šintoistických chrámech prováděli mniši potřebné rituály pro kamery turistů i pro domácí věřící.

V provizoriu vítalo po Vánocích nový rok i na 50 tisíc obyvatel z okolí filipínské sopky Mayon. Před Vánoci se evakuovali po varování vulkanologů, že sopka během nich vybuchne.

Rio de Janeiro - letos party pro chudé

Jedním z míst, kde byly silvestrovské oslavy nejbouřlivější, je brazilská pláž Copacabana v Rio de Janeiru. Letos poprvé ale měly vážného konkurenta - a to v chudinské čtvrti přímo nad slavnou pláží. Právě tam se letos vůbec poprvé konala velká party. 

Teprve před několika týdny se zdejší obyvatelé dohodli, že uspořádají novoroční párty. Za 200 realu, asi 2000 korun, na osobu tady turisti dostali jídlo, pití, novoroční tričko a hodně brazilské samby. A k tomu jedinečný výhled na ohňostroje a další atrakce. To vše by ale nebylo možné, kdyby právě před pár týdny favelu neobsadily tři stovky ozbrojených policistů, kteří teď dbají na klid a pořádek. V Brazílii jinak běžně favely ovládají drogové gangy a s nimi spojené násilí.

Přes milion lidí si nenechalo ujít slavnostní ohňostroj v centru Berlína u Brandenburské brány. Pak vypukly oslavy v ulicích. Mnozí místní i turisté vydrželi slavit až do rána. V Londýně tradičně vitá Nový rok vyzvánění zvonů proslulého Big Benu. Nábřeží řeky tradičně zaplní stovky tisíc diváků.

Světelnou show na Eiffelově věži Francouzi nejen přivítali Nový rok, ale také zakončili celoroční oslavy 120tého výročí tohoto symbolu Paříže. Barevné osvětlení se střídalo po minutách – jedna za každou dekádu, co už věž ční nad pařížským obzorem.

  • Orloj Puerta del Sol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1332/133163.jpg
  • Oslavy nového roku v Austrálii autor: Rick Rycroft, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1332/133183.jpg
  • Tygr bengálský vítá nový rok zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1332/133182.jpg
  • Malí bruslaři vítají rok 2010. zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1332/133181.jpg
  • Oslavy nového roku v Německu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1333/133223.jpg