„Rok Afriky“: nezávislost vyhlásilo 17 států kontinentu

Yaoundé/Praha - Na začátku 20. století byly v Africe pouze dva nezávislé státy (Etiopie a Libérie), po druhé světové válce čtyři a v roce 1959 bylo na černém kontinentu jen deset nezávislých států. Pak ale přišel „rok Afriky“ 1960, kdy samostatnost vyhlásilo 17 států, jako první před 50 lety, 1. ledna 1960, Kamerun. Nyní je v Africe 53 států, druhý největší kontinent světa je ale nejchudším a životní úroveň řady států je nižší než za kolonialismu.

Afrika byla na přelomu 19. a 20. století prakticky celá rozdělena mezi evropské koloniální mocnosti, nezávislá byla pouze Etiopie (dříve Habeš) a od roku 1847 Libérie. V roce 1910 vznikla Jihoafrická unie (dnes Jihoafrická republika), v roce 1922 získal nezávislost na Británii Egypt, další země následovaly až v 50. letech: v roce 1951 získala nezávislost na Itálii Libye, v roce 1956 na Francii Maroko a Tunisko a na Egyptu a Británii Súdán. O rok později se stala nezávislou na Británii Ghana a v roce 1958 na Francii Guinea. A pak již přišel „rok Afriky“.

Ze 17 nových států získalo 14 nezávislost na Francii (Čad, Benin, Burkina Faso, Gabon, Kamerun, Konžská republika, Mali, Madagaskar, Mauritánie, Niger, Pobřeží slonoviny, Senegal, Togo a Středoafrická republika), samostatnost získala belgická kolonie Kongo, britská Nigérie a dosavadní britsko-italská kolonie Somálsko.

Studio ČT24 k roku Afriky (zdroj: ČT24)

Dalších 15 států vyhlásilo nezávislost od 1961 do 1970, z toho 11 států na Británii - Sierra Leone, Uganda, Keňa, Tanzanie, Zambie (dříve Severní Rhodesie), Malawi (dříve Ňasko), Gambie, Botswana, Lesotho, Svazijsko a Mauricius - na Belgii Rwanda (dosud Ruanda) a Burundi (dosud Urundi), na Francii Alžírsko a na Španělsku Rovníková Guinea. V 70. letech získaly samostatnost bývalé portugalské kolonie Guinea-Bissau, Angola, Mosambik, Kapverdy a Svatý Tomáš, na Francii získaly nezávislost Komory a Džibutsko a na Británii Seychely.

V roce 1980 vyhlásila nezávislost britská kolonie Jižní Rhodesie jako Zimbabwe, o deset let později byla vyhlášena nezávislost Namibie na JAR a dosud posledním samostatných africkým státem se v roce 1993 stala na Etiopii Eritrea. Nejasný je pouze osud Západní Sahary, kde v roce 1976 vyhlásila osvobozenecká fronta Polisario Saharskou arabskou demokratickou republiku. Tu ale uznává asi čtyřicítka států a území je z velké části spravováno Marokem.