Zemřela Katherine Terell Švejnarová, manželka profesora Švejnara

Santo Domingo/Praha – Manželka profesora Jana Švejnara Katherine Terell Švejnarová zemřela v úterý v Dominikánské republice. Do širšího povědomí české veřejnosti vešla počátkem loňského roku, kdy se Švejnar ucházel o post prezidenta České republiky. Příčinou smrti byly dlouhodobé dýchací obtíže. Oznámil to dnes tajemník profesora Švejnara Daniel Herman.

Katherine Terrell Švejnarová byla profesorkou ekonomie. Vyrostla v Latinské Americe, kromě angličtiny hovořila španělsky, francouzsky a díky letitým pobytům v Čechách a spolupráci s českými ekonomy měla i základy češtiny.

Ve svém výzkumu se zabývala dopadem globalizace na zaměstnance a firmy v rozvíjejících se ekonomikách, především v Latinské Americe a ve střední a východní Evropě, kde byl přechod do prostředí globálního trhu velmi náhlý. Napsala několik článků o české ekonomice, včetně článků psaných společně s profesorem Švejnarem, s nímž má dvě děti, Lauru a Daniela.

Šestapadesátiletý profesor Švejnar patří k nejznámějším ekonomům českého původu. V roce 1970 opustil ještě před maturitou Československo a odjel do zahraničí. Chybějící maturitní vysvědčení, kvůli kterému měl problémy s přijetím na evropské univerzity, jej nakonec přivedlo do USA. Studoval ekonomii na Cornellově a později Princetonské univerzitě. Nyní působí jako profesor na Michiganské univerzitě. Loni jako nestraník kandidoval na českého prezidenta, vítězem se však stal Václav Klaus.