Íránci vyšli do měst podpořit vládu a odsoudit opozici

Teherán – Po celém Íránu dnes probíhaly demonstrace organizované vládou a duchovními. Cílem manifestací je vyjádřit nesouhlas s opozičními protesty a požadování tvrdého potrestání jejích účastníků a vůdců. Státní televize vysílala záběry z průvodů živě. Západ zvažuje, že na Írán uvalí kvůli brutalitě proti opozičním silám sankce v Radě bezpečnosti OSN.

Pochody se konají na výzvu vlády, duchovních, revolučních gard i velkých podniků, z nichž některé vypravily pro účastníky zvláštní autobusy. „Musíte se omluvit, jinak s vámi bude naloženo jako s nepřáteli boha,“ řekl na adresu opozice na shromáždění v Teheránu duchovní Ahmad Alámolhoda.

Íránská justice může takovéto osoby odsoudit i k trestu smrti. Účastníci teheránské manifestace pálili americké a britské vlajky. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že se do ulic vydali také příznivci opozice. Provládní íránské kruhy reagují na nedělní opoziční demonstrace, jež byly pokračováním protestních akcí zahájených po červnových prezidentských volbách.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Období tolerance skončilo, hrozí policie

Velitel teheránské policie Esmaíl Ahmadí Moghaddam oznámil, že ve vazbě zůstává stále 300 osob z těch, jež byly v neděli zatčeny. Soudní řízení s nimi bude urychleno a postupovat se prý bude přísně. Policie byla podle něj dosud zdrženlivá, ale to se nyní změní. „Období tolerance skončilo. Zakročíme proti každému účastníku protestů,“ řekl.

Bezpečnost, která dosud poskytovala ochranu i opozičním politikům, prý přestala chránit dalšího neúspěšného kandidáta Mahdího Karrúbího. Jeho syn řekl, že bez strážců se otec nemůže pohybovat venku a je odsouzen k domácímu vězení. Jeden z Músávího příznivců řekl, že také Músáví se ocitl ve velmi špatné situaci. „Nemůže chodit ven, jak se mu zlíbí, protože jeho strážci jsou členy revolučních gard. Nepoužívá telefon a i doma si s přítomnými dopisuje, protože je odposloucháván,“ řekl stanici BBC filmař Mohsen Machmalbaf, který žije v Paříži. Músávího synovec Saíd byl zastřelen při nedělních protestech. Podle Machmalbafa Saídovi týden předtím tajná policie několikrát denně telefonicky vyhrožovala.

Za krveprolití prý může Músáví

V několika íránských městech dnes lidé připisovali krveprolití minulých dní Músávímu.

Na internetových stránkách se objevilo amatérské video, na němž je vidět brutalitu policejního zásahu proti nedělní demonstraci. Policejní automobily najíždějí na dav zahnaný do úzké ulice a jedno z nich přejíždí přes ležícího člověka, jemuž běží další osoba na pomoc. Jiný záběr zachycuje skupinu lidí přenášejících tělo mrtvé ženy, která údajně zahynula při střetu s milicemi.

Mahmúd Ahmadínežád:

„Náš lid je moudrý, opozice si myslí, že dokáže změnit jeho myšlení, zastavit ho v jeho práci a zasít nespokojenost. Ale život v Íránu běží zcela normálně.“

Americký deník The Washington Post dnes napsal, že americká vláda připravuje nové sankce proti těm složkám íránského vedení, které zabíjejí demonstranty. Podle listu chce zřejmě Washington tlačit na sankce třemi směry - v Radě bezpečnosti OSN, mezi zeměmi smýšlejícími podobně jako USA a také bilaterálně. Akce v RB OSN prý budou vrcholit v únoru, kdy se předsednictví ujme sankcím nakloněná Francie.

Provládní demonstrace v Íránu
Zdroj: ČT24/Iránská státní televize
Vydáno pod