Začíná španělské předsednictví: Prioritou je realizace Lisabonu

Brusel – Vedení Evropské unie 1. ledna přebírá po Švédsku Španělsko. Madrid již dříve představil priority svého předsednictví, zaměří se hlavně na implementaci Lisabonské smlouvy. Další španělskou prioritou má být vytvoření Evropské služby vnější akce a zintenzivnění vztahů EU s Latinskou Amerikou nebo posilování rovnoprávnosti žen.

Evropská unie má nyní sice prezidenta a ministryni zahraničí, Lisabonská smlouva ale půlroční předsednictví členských států přesto nezrušila. Všechny summity bude řídit prezident Herman Van Rompuy, který se svého úřadu ujme v pondělí 4. ledna. Ministrům pro evropské záležitosti bude šéfovat ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Setkání ministrů z jiných rezortů však povede právě španělské předsednictví.

Španělsko bude mít první předsednictví, které bude fungovat s Lisabonskou smlouvou. Právě implementace Lisabonské smlouvy bude pro tuto zemi hlavní prioritou. Nikdo totiž zatím neví, jak bude smlouva v praxi fungovat. Není třeba úplně jasné, jakou funkci bude zastávat španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero. Rompuy totiž už anoncoval, že summity chce do budoucna svolávat jen do Bruselu. Jak ale připomněla velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová, změny budou probíhat postupně.

Reportáž a vstup Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Španělé budou muset nastartovat evropskou ekonomiku

Španělé to rozhodně nebudou mít lehké ani v oblasti hospodářské politiky. Sice se zdá, že Evropa už má to nejhorší z ekonomické krize za sebou, návrat k normálu však bude podle ekonomů jen pozvolný a nesnadný. Jednou z klíčových výzev, jejichž řešení připadnou ze značné části právě na španělská bedra, bude, jak převést evropské ekonomiky od finančních pomocí a záchranných balíčků států zpět k „rozumné“ rozpočtové politice.

Podle paktu stability a růstu by například rozpočtové deficity neměly přesahovat tři procenta HDP. Paradoxně v případě Španělska, které by k tomuto cíli mělo evropské země pomoci dovést, to ale letos bude podle odhadů až 10 procent. Navíc právě Španělsko se potýká s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v bloku, která dosahuje kolem 20 procent.

Další cíle? Rovnoprávnost a Latinská Amerika

Další prioritou je vytvoření Evropské služby vnější akce, což bude diplomatický servis. Španělsko slibuje, že tento několikatisícový tým diplomatů bude fungovat od dubna. Madrid plánuje devět až deset summitů – měl by to být např. summit s USA, Pákistánem, Marokem. Zaměřit se chce také na Latinskou Ameriku.

Prioritou má být také rovnoprávnost žen, Španělsko je příkladnou zemí, ve vládě má devět mužů a devět žen. Analytici ale upozorňují, že ke změně jen tak nedojde. „Mohou to mít jako princip, ale situaci nezmění přes noc. Je to stejné jako s nezaměstnaností – budou ji řešit i doma, ale na evropské úrovni to chce víc času než 6 měsíců španělského předsednictví. Po něm nebudeme mít ani rovnost mužů a žen, ani plnou zaměstnanost,“ podotýká Marco Incerti z Centra pro studium evropské politiky.