Lajčák: Rozdělení Československa oba národy sblížilo

Bratislava – Před šestnácti lety se rozpadlo Československo a vznikly dva samostatné státy. Někdo tento krok oslavoval, jiný byl smutný. Jedním z těch, kdo měl o rozdělení Československa pochyby, byl i současný slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. S odstupem času se však jeho názor změnil, dnes vnímá vznik České republiky a Slovenska pozitivně, podle něj to oba národy sblížilo.

„V době, kdy naše státy vznikaly, jsem měl pochybnosti. Vývoj ale potvrdil, že to bylo nejlepší možné rozhodnutí. Vyčistilo to naše vztahy a do jisté míry nás to sblížilo,“ říká Lajčák v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi.

Podle Lajčáka se vzájemné vztahy postupně vyvíjely, každý národ se musel po svém vyrovnat se samostatností. Řevnivost, která mezi oběma národy existovala, byla vždy v dobrém duchu. Důležité podle něj je to, že jsme rovnocenní partneři, jak SR, tak ČR jsou v EU i NATO, takže jsme si mohli pomáhat.

Rozhovor s Miroslavem Lajčákem (zdroj: ČT24)

Jsme si nejblíž

„Jsme dva nejbližší národy, jsme dva nejpřirozenější spojenci. Vnímám to tak, že si dnes nepotřebujeme nic dokazovat, velmi dobře se totiž známe a víme, kdo jsme. Umíme si navzájem podat pomocnou ruku. S žádnou jinou zemí takové vztahy nemáme a je velmi důležité, aby tomu bylo i v budoucnu,“ míní slovenský ministr zahraničí.

Pozitivní je podle šéfa slovenské diplomacie fakt, že se Češi zajímají, co se děje na Slovensku a naopak. Oba národy sdílí i kulturní kořeny, Lajčák si proto pochvaluje společné televizní projekty, jako byla Československá Superstar nebo silvestrovské vysílání veřejnoprávních televizí ČT a STV.