Žádná tajná uranová dohoda neexistuje, tvrdí Írán i Kazachstán

Astana/Teherán - Írán i Kazachstán dnes svorně popřely, že uzavřely tajnou dohodu o dodávkách čisté uranové rudy do Íránu. Teherán zprávu označil za nepodloženou, Astana uvedla, že dodržuje pravidla Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a prodávat uranovou rudu do Teheránu se nechystá. Jde o reakci na úterní zprávu, že se Írán pokouší dovézt z Kazachstánu 1350 tun čisté uranové rudy. Pokud by se to potvrdilo, znamenalo by to porušení sankcí, které vůči Teheránu vyhlásila Rada bezpečnosti OSN.

„Kazachstán bezpodmínečně dodržuje všechny požadavky MAAE, a proto o žádném prodeji mimo rámec MAAE nemůže být řeč,“ prohlásil oficiální představitel kazašského ministerstva zahraničí Eržan Ašikbajev. „Nevíme, odkud se taková informace vzala, nyní ji podrobně studujeme a brzy vydáme oficiální prohlášení,“ dodal Ašikbajev. „Je to politická otázka, Kazatomprom jen uran těží, rozhodování o tom, kam se bude prodávat, nám nepřísluší, to je záležitost vlády,“ řekla Madina Tolebajevová, mluvčí společnosti, která by údajně měla dohodu realizovat.

Kazachstán se letos stal největším světovým producentem uranové rudy, když proti loňsku zvýšil produkci o 63 procent, a předstihl tak Kanadu a Austrálii.