Koreje spojila nová horká linka

Soul - Jižní a Severní Korea zprovoznily modernizované horké vojenské linky sestávající z kabelů z optických vláken, které nahradily již zastaralé měděné kabely a které mají být klíčovým způsobem komunikace mezi vojenskými představiteli obou států. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení označilo tento počin za znamení obnovené spolupráce mezi oběma rozdělenými státy.

Koreje spolu nemají standardní diplomatické vztahy. Korejská válka skončila v roce 1953 pouze příměřím, obě strany jsou oficiálně nadále ve válce, protože nebyla podepsána mírová dohoda. Vzájemné vztahy ještě více ochladly od počátku roku 2008, kdy se prezidentského úřadu v Jižní Koreji ujal I Mjong-bak prosazující tvrdou politiku vůči KLDR. I přesto minulý měsíc Jižní Korea zaslala do KLDR léky proti prasečí chřipce.

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení I Čong-ču sdělila, že vojenští představitelé z obou korejských států spolu již komunikovali prostřednictvím nových linek, aby usnadnili cestu přes hranice 330 Jihokorejcům, kteří dnes směřovali do společné průmyslové zóny v severokorejském Kesongu. Tento komplex, který je spojením jihokorejského kapitálu a technologií a severokorejské levné pracovní síly, patří k nejvýraznějším symbolům mezikorejské spolupráce. Přibližně 110 tamních jihokorejských továren zaměstnává kolem 40 tisíc Severokorejců.