Novinářů letos ve světě zahynulo o čtvrtinu víc než loni

Berlín - Nejméně 76 novinářů přišlo letos o život, tedy o 16 více než loni. Ve své výroční zprávě vydané dnes v Berlíně to oznámila organizace Reportéři bez hranic (RSF). Téměř 27procentní zvýšení počtu novinářských obětí má na svědomí především listopadový masakr 30 žurnalistů na filipínském ostrově Mindanao. Za obzvláště nebezpečné země pro výkon novinářského povolání označili Reportéři bez hranic Somálsko s devíti a Pákistán a Rusko s pěti zabitými žurnalisty.

Novináři se potýkají s únosy, zatýkáním, výhrůžkami a cenzurou. Za letošní rok jich bylo uneseno nejméně 33, což je o čtyři více než loni, dalších přinejmenším 573 bylo kvůli své práci zadrženo. Podle RSF bylo 1456 novinářům vyhrožováno fyzickým násilím, řada z nich byla zbita a 157 jich muselo ze své země uprchnout.

Cenzuru uplatňuje nejméně 570 médií, přitom loni tak činilo 353 z nich. S cenzurou a útlakem se setkávají také internetoví bloggeři. Podle RSF kontroluje zpravodajství a pohyb na internetu 60 států, 151 uživatelů celosvětové počítačové sítě a bloggerů za letošní rok skončilo za mřížemi, jeden z nich tam zemřel. S bitím a výhrůžkami se setkalo 61 bloggerů.