Tři roky po popravě Saddáma pokračují v Iráku atentáty

Ramádí (Irák) – Nejméně 24 lidí zabili dva sebevražední atentátníci v západoiráckém Ramádí. Nálože explodovaly krátce po sobě u sídla místní vlády, několik desítek lidí je zraněných. Sedm dalších obětí si vyžádal útok na šíitské poutníky v provincii Dijála. Dnes je to přitom přesně tři roky od popravy někdejšího diktátora Saddáma Husajna. Ten byl 30. prosince 2006 oběšen na irácké základně Kazimíja v Bagdádu. Den popravy si každoročně připomínají stovky Iráčanů u jeho hrobu ve vesnici Audža. Husajn vládl Iráku v letech 1979 až 2003 a jeho vláda pro mnohé znamenala ztělesnění zvůle a teroru.

Osmnáct z obětí v Ramádí byli policisté a jedním z nich zástupce policejního velitele. Televize Al-Irakíja oznámila, že mezi dnešními oběťmi je anbárský guvernér Kásim Muhammad, jeden člen provinční rady a zástupce policejního velitele. Muhammadův tajemník pak okamžitě vydal prohlášení a ujistil, že guvernér útok přežil a byl převezen do nemocnice. První z útočníků odpálil nálož v automobilu v centru města a zabil asi čtyři lidi. Guvernér se prý rozjel na místo a jeho konvoj zasáhl druhý z atentátníků.

Oba útoky se odehrály nedaleko sídla provinční rady, asi 200 metrů od sebe. Ramádí je střediskem západoirácké provincie Anbár a leží přes 100 kilometrů západně od Bagdádu. Dějištěm útoků bylo několikrát v letech 2005 a 2006. Obyvatelstvo Anbáru tvoří hlavně sunnité. Tamní kmeny pomohly americké armádě v minulých letech vytlačit iráckou al-Káidu, protože vytvořily domobranu a postavily se na stranu koaličních vojsk.