Český Rom zemřel za podezřelých okolností v kanadské vazbě

Toronto – Ve vazbě v Kanadě zemřel 8. prosince jednatřicetiletý český Rom Jan Szamko. V zajišťovacím středisku byl umístěn před deportací do Česka jako neúspěšný žadatel o azyl. Podle konzulátu zemřel na selhání srdce, rodina ale této verzi nevěří. Szamko měl podle kanadského listu Toronto Star odcestovat do Česka 6. prosince. Kanadská policie však 9. prosince Szamkově vdově Naděždě Peterové a jejich devítileté dceři oznámila, že Szamka našli mrtvého v jeho cele v detenčním centru. České ministerstvo zahraničí zprávu o Szamkově smrti potvrdilo, na podrobné informace ale zatím čeká.

Szamkův švagr Andrej Balog listu řekl, že jim nejprve zástupce konzulátu sdělil, že došlo k nějakému incidentu a rozčileného Szamka museli prý na letišti uklidňovat. Konzulát ovšem později jako oficiální příčinu smrti uvedl Szamkovy problémy se srdcem. Kanadská strana odmítla celou událost dále komentovat, dodala pouze, že pokud k úmrtí nedošlo z přirozených příčin, bude zahájeno vyšetřování. Tělo zesnulého by mělo být převezeno v nejbližší době zpět do Čech.

Szamkův švagr Andrej Balog:

„Nikdo nás neinformoval, že neopustil Kanadu. Nic jsme se nedozvěděli. Nevíme, na co zemřel. Nevěříme, že zemřel na selhání srdce.“

Peterová a její manžel přicestovali do Kanady odděleně minulý rok a požádali o azyl. V říjnu prý Szamko svou žádost stáhl, protože chtěl navštívit svou nemocnou matku v Česku. Poté si věc rozmyslel, ale jeho nová žádost o azyl již byla zamítnuta. Peterová uvedla, že svého muže viděla naposledy na začátku prosince, když ho odvedla kanadská policie a imigrační úředníci.

Vydáno pod