Propašování bomby do letadla byla systémová chyba, USA zvažují odvetu

Honolulu (USA)- Za „systémovou chybu“ v bezpečnostních opatřeních označil nedávný nezdařený pokus o atentát na letadlo v Detroitu americký prezident Barack Obama. Opakování takovéto chyby je podle něj „naprosto nepřijatelné“ a je třeba ji vyloučit. Prezident poukázal na to, že varování atentátníkova otce dostaly rozvědky týdny před pokusem, ale nerozšířily je dostatečně na příslušná místa. Obama to v úterý prohlásil ve svém vystoupení k této otázce na Havajských ostrovech. Spojené státy podle CNN zvažují letecké údery na cíle al-Káidy v Jemenu jako odvetu za páteční pokus o atentát na americké letadlo.

„Když naše vláda má informaci o známém extremistovi a tato informace není předána dál a zpracována tak, jak má být, takže extremista se dostane do letadla s nebezpečnými výbušninami ohrožujícími životy téměř 300 lidí, došlo k systémové chybě a tu já považuji za naprosto nepřijatelnou,“ řekl Obama médiím podle agentury Reuters.

Skutečnost, že k pokusu o atentát došlo přesto, že bezpečnostní služby byly před atentátníkovou osobou včas varovány, představuje selhání služeb vnitřní bezpečnosti i rozvědky. K této chybě bezpečnostního systému, která mohla skončit katastrofou, přispěla kombinace selhání lidských i systémových, zdůraznil prezident.

Obama, který kvůli případu v pondělí nařídil revizi systému registrace cestujících a pravidel bezpečnosti letecké dopravy, současně oznámil, že předběžné závěry bezpečnostních prověrek obdrží Bílý dům ve čtvrtek, vypracování podrobnějších doporučení však bude trvat týdny.

Mutallab měl výbušninu rozloženou do plochy ve spodním prádle

Atentátník Umar Farouk Abdul Mutallab svou cestu do USA nastoupil v pátek v nigerijském Lagosu, odkud linkou společnosti KLM letěl do Amsterodamu. Tam na letišti prošel další kontrolou a pokračoval v letu airbusem A330 Northwest Airlines do Detroitu. Výbušninu měl na těle rozloženou do plochy v prádle. Před přistáním se pokusil výbušninu odpálit vstříknutím rozbušky injekční stříkačkou, pokus však selhal a výbušnina začala pouze hořet. V opakování pokusu už útočníkovi zabránil spolucestující. Později se k činu přihlásila regionální větev mezinárodní teroristické sítě al-Káida na Arabském poloostrově.

Barack Obama:

„Je třeba, abychom z těchto událostí vyvodili ponaučení a učinili vše pro potlačení nedostatků našeho systému, protože ve hře je naše bezpečnost a naše životy.“

Následně se ale zjistilo, že americké orgány měly již od letošního listopadu o Mutallabovi a jeho aktivitách záznam v centrálním registru špionáže sbírajícím údaje o známých a podezřelých osobách ve spojení s terorismem. Podle některých zdrojů dostaly americké úřady varování i od Mutallabova otce, který je v Nigérii váženým bankéřem. V listopadu přišel na americké velvyslanectví v Abuji, aby vyjádřil znepokojení ohledně svého syna. Informace, které úředníkům poskytl, ale prý nebyly dostatečné.

USA zvažují útok na jemenskou al-Káidu

Pozornost světa se nyní obrátila k Jemenu. Právě zde žil nigerijský atentátník od sprna až do chvíle, kdy se pokusil o atentát na americké letadlo. Řekl rodičům, že půjde na několik týdnů do Jemenu studovat arabštinu. Pak jim volal, že tam chce zůstat sedm let a studovat právo šaría. Otec chtěl, aby se vrátil do Dubaje a dokončil tam svá studia, ale on to odmítl. Vyšetřovatelům z FBI přiznal, že silnou výbušninu na zničení letadla mu dodali právě lidé z al-Káidy v Jemenu. Podle něj jsou připraveni i další, kteří mohou brzy zaútočit.

Jemen žádá o větší podporu ze zahraničí na boj proti rostoucímu vlivu al-Káidy. Podle něj v zemi působí asi tři sta jejích příznivců, kteří připravují útoky na západní cíle. Spojené státy se obávají, že by si mohli teroristé v chudém Jemenu vybudovat základny a napadnout sousední Saudskou Arábii, která je největším vývozcem ropy. Televize CNN s odvoláním na dva nejmenované vysoké představitele uvedla, že Spojené státy a Jemen vytypovávají v Jemenu cíle pro případné letecké údery.

Na letišti v Amsterodamu budou zavedeny tělesné skenery

Zmařený pokus o atentát proti americkému letounu na lince Amsterodam - Detroit byl připraven velmi profesionálně, ale jeho provedení bylo amatérské. Uvedla to dnes na tiskové konferenci v Haagu nizozemská ministryně vnitra Guusje ter Horstová. Zároveň oznámila, že do tří týdnů se při odletech z Amsterodamu do USA budou muset všichni cestující podrobit prohlídce speciálními letištními skenery, které lidem vidí i pod oblečení, aby se podobným incidentům předešlo.

Guusje ter Horstová řekla, že nejsou žádné důkazy, že by nigerijský atentátník někdy v minulosti byl v Nizozemsku. Vyšetřování podle ministryně pokračuje a mělo by prý hlavně zjistit, zda Nigerijec neměl v Amsterodamu nějakého pomocníka.