Riceová vyzvala k ukončení násilí na civilistech, věří v blízkovýchodní dohodu ještě letos

Ramalláh (západní břeh Jordánu) - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes vyzvala k ukončení násilí proti civilistům v Izraeli a na palestinských územích a k obnovení mírových jednání. Zároveň vyjádřila přesvědčení, že mírová dohoda mezi Izraelem a Palestinci je letos stále ještě možná. Riceová zahájila dvoudenní cestu na Blízký východ, při níž se chce v Izraeli a na palestinských územích pokusit oživit mírový proces.

Riceová přijela na Blízký východ právě v době eskalace násilností mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamas, které mohou mírový proces ohrozit. Jednání o víkendu dočasně přerušil prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v reakci na izraelskou ofenzivu v pásmu Gazy, při níž přišlo o život přes sto Palestinců. V pondělí však vyjádřil ochotu v rozhovorech pokračovat. Dnes vyzval k uzavření příměří mezi Palestinci a Izraelci, aby mohla pokračovat izraelsko-palestinská mírová jednání. Na tiskové konferenci v Ramalláhu po setkání s Riceovou prohlásil, že mír a vyjednávání jsou stále strategickou volbou Palestinců.

Riceová, která přijela na západní břeh z Egypta a později se přesune se do Jeruzaléma, apelovala na Izrael, aby ukončil blokádu Gazy a umožnil její plynulé zásobování. K bojům v Gaze poznamenala, že by Izraelci měli ušetřit civilisty. Je přesvědčena, že lze dodržet původní cíl mírových rozhovorů a dokončit je ještě letos. Mírová jednání byla po loňské intervenci USA obnovena po sedmileté přestávce letos v lednu.

„Raketové útoky proti nevinným civilistům v jejich městech musejí přestat. Nemůže to tolerovat žádná izraelská vláda,“ uvedla šéfka americké diplomacie Na společné tiskové konferenci se svým egyptským protějškem Ahmadem Abúlem Ghajtem, podle něhož Izrael své operace v Gaze přehnal. „Také Izraelci si však musejí být vědomi dopadu svých operací na nevinné lidi,“ uvedla Riceová, která obhajuje právo Izraele na sebeobranu. „Musí tu být aktivní mírový proces,“ zdůraznila. Zároveň vyjádřila znepokojení nad humanitární situací v pásmu Gazy.

Americká ministryně rovněž obvinila Írán, že vyzbrojuje radikální palestinské hnutí Hamas, které se loni v červnu pásma Gazy zmocnilo.

Izraelská armáda se v pondělí z pásma Gazy stáhla, jeden z vysokých představitelů vlády však stažení nazval „dvoudenní přestávkou“, která potrvá jen po dobu přítomnosti šéfky americké diplomacie. Riceová vyjádřila lítost nad smrtí civilistů v Gaze, ale vinu za útok klade na vrub radikálnímu hnutí Hamas, které izraelské území ostřeluje raketami.

Ministr obrany Ehud Barak dnes řekl, že boje budou pokračovat. „Obnovíme s Gazou dobré sousedské vztahy, jakmile Palestinci ukončí teroristické operace proti nám,“ řekl. Na kritiku, že Izrael proti pásmu Gazy použil nepřiměřenou sílu, odpověděl že odpovědnost leží na odpalovačích raket. „Povinností naší vlády je zajistit klid a bezpečnost obyvatelům Aškelonu a městům u hranice s Gazou, i kdyby to znamenalo další důraznou vojenskou operaci proti Hamasu,“ řekl ministr.

Vydáno pod