Írán nešetří hrozbami na adresu opozice

Teherán - Íránské revoluční gardy, jedna z úderných sil režimu, dnes pohrozily, že „organizátoři neklidu“ v zemi brzy zaplatí za svou opovážlivost. V prohlášení uvedly, že íránskou opozici podporují zahraniční nepřátelé íránského režimu a že nepřátelé islámské revoluce se spojili se zahraničními sdělovacími prostředky, aby režimu uškodili. Obvinily také zahraniční média z vedení psychologické války s cílem nynější teheránský režim svrhnout. Už předtím předseda íránského parlamentu Alí Larídžání žádal „nejvyšší trest“ pro, jak řekl, kontrarevolucionáře, kteří v neděli demonstrovali v Teheránu. Larídžání ale dodal, že je nutné rozlišovat tyto kontrarevolucionáře od reformátorské opozice uvnitř režimu. V Íránu dnes také manifestovaly desítky tisíc lidí na podporu vlády.

Při nedělních protivládních demonstracích v Teheránu a některých dalších městech přišlo o život nejméně osm lidí. Opozice tvrdí, že tito lidé se stali obětí brutálního zákroku bezpečnostních sil, úřady se k tomu neznají a pouze slibují vyšetření událostí. Postup íránských úřadů proti demonstrantům odsoudily USA, Británie i některé další státy. Neklid v Íránu trvá už od červnových prezidentských voleb. Ty byly podle opozice poznamenány rozsáhlými podvody ve prospěch Mahmúda Ahmadínežáda.

Podle opozičních zdrojů dnes byli zatčeni další členové opozice včetně několika novinářů, už v pondělí bylo zatčeno nejméně 15 lidí spojených s opozicí a jejími předními představiteli. Íránská proreformní strana, Fronta účasti na islámském Íránu, dnes v prohlášení vyzvala vládce země, aby ctili ústavu a zákony a omluvili se národu, chtějí-li, aby se země dostala z nynější krize.

Rozhovor s Jurajem Hanuliakem (zdroj: ČT24)

Íránská nositelka Nobelovy ceny za mír a kritička nynějšího režimu Šírín Ebadíová dnes oznámila, že byla zatčena její sestra, a označila to za nátlak na sebe. „Moje sestra nevyvíjela žádnou politickou činnost a její zatčení je pokus o nátlak s cílem dosáhnout toho, abych zastavila činnost na obranu lidských práv,“ uvedla Ebadíová.

Zásah revolučních gard proti demonstrantům
Zdroj: ČT24/ČTK/AP