Cukr a bič po somálsku: Piráti jednu loď pustili, dvě unesli

Mogadišo - Somálští piráti po více než dvou měsících propustili za čtyři miliony dolarů výkupného nákladní plavidlo Kota Wajar s 21člennou posádkou plující pod singapurskou vlajkou. Tu přepadli 15. října severně od Seychelských ostrovů na cestě ze Singapuru do keňského přístavu Mombasa. Zároveň však námořní lupiči v pondělí unesli britský tanker s chemikáliemi a řeckou nákladní loď.

Loď St James Park vyslala v pondělí tísňový signál z Adenského zálivu a změnila kurz k somálskému pobřeží. Plavidlo s 26 muži na palubě na trase ze Španělska do Thajska přepravovalo chemikálie na výrobu plastů. Řeckou loď Navios Apollon s 19člennou posádkou plující pod panamskou vlajkou lupiči přepadli jen několik hodin po britském tankeru. Plavidlo mířilo do Indie s hnojivem a bylo uneseno u somálského pobřeží.

Piráti působící u somálského pobřeží, v Adenském zálivu a nyní také hluboko v Indickém oceánu na výkupném za unesená plavidla vydělali desítky milionů dolarů. Nyní drží v zajetí nejméně deset lodí s 228 námořníky.

Vydáno pod