Putin: Na Ameriku potřebujeme nové útočné zbraně

Moskva - Rusko musí podle premiéra Vladimira Putina vyvinout nové útočné zbraně. Jen tak podle něj bude schopné čelit americkému protiraketovému štítu. Putin to prohlásil na návštěvě Vladivostoku s tím, že Spojené státy - posílené štítem - budou chtít zasahovat i do cizí ekonomiky a politiky. Washington přitom v listopadu oznámil, že od svých plánů na protiraketové základny v Evropě ustupuje.

„Abychom udrželi rovnováhu, aniž bychom budovali protiraketový obranný systém, jako to dělají Spojené státy, musíme vyvinout útočné systémy,“ prohlásil Putin. „S deštníkem se naši partneři budou cítit bezpeční a udělají vše, co budou chtít. Rovnováha bude narušena a v politice a v ekonomice bude více agresivity,“ dodal.

Spojené státy 17. listopadu oznámily, že odstupují od protiraketového štítu v Evropě, jehož součástí měla být sila s antiraketami v Polsku a radar v České republice. Tento projekt byl vypracován v době, kdy byl americkým prezidentem George Bush, a Rusko proti němu vehementně protestovalo, protože prý ohrožoval jeho bezpečnost. Bílý dům se po nástupu nového prezidenta Baracka Obamy rozhodl od systému, který byl zaměřen proti hrozbě íránských raket dlouhého doletu, ustoupit a nahradit ho systémem, který chrání spíše proti raketám krátkého a středního doletu.

Putin chce útočné zbraně (zdroj: ČT24)

Svět bez jaderných zbraní je podle Putina utopií

„Američané budují svůj protiraketový systém. My žádný. Potřebujeme vyvinout vlastní útočné zbraně,“ řekl dnes Putin. Ještě v září přitom ruský prezident nešetřil chválou na prezidenta Obamu za to, že zrušil plán George Bushe na stavbu radaru v Česku a protiraketové základny v Polsku. Jenže pak idyla skončila.

Na Štědrý den ruský prezident odmítl Obamův pražský sen o světě bez jaderných zbraní: „Budeme dál vyvíjet strategické obranné síly. Naše země bez nich nemůže být. Je to sice hezký a správný cíl, mít svět bez jaderných zbraní, ale neodráží realitu dneška.“

Světlo světa dosud nespatřila ani nová americko-ruská smlouva o nešíření jaderných zbraní. Ta měla být podle plánů podepsaná do 5. prosince. Podle Kremlu za zdržení může právě nový americký plán na mobilní protiraketovou obranu. Prezident Obama přitom výrazné zlepšení vztahů s Ruskem považuje za jednu z priorit prvního roku v úřadu.

Ruská mezikontinentální balistická střela
Zdroj: ČT24