Obama: Amerika nehodlá polevit v likvidaci extremistů

Washington (USA) - Ve svém prvním vystoupení po nezdařeném teroristickém útoku na americké letadlo prohlásil prezident Spojených států Barack Obama, že znovu nechá přezkoumat databáze lidí, kteří jsou podezřelí z terorismu. Překontrolována mají zároveň být i všechna opatření v celém systému letecké dopravy. Obviněný, který se pokusil zničit letadlo se třemi sty cestujícími, je nyní ve vazební věznici.

Barack Obama požádal svůj tým národní bezpečnosti, aby trvale vyvíjel tlak na všechny, kteří by chtěli zaútočit na Spojené státy. Zároveň ubezpečil Američany, že udělá všechno pro jejich bezpečnost. „Probíhá vyšetřování pokusu o teroristický čin. Nepolevíme, dokud nenajdeme všechny, kteří byli do této akce zapojeni. Ponesou za to odpovědnost,“ řekl Obama ve svém projevu. Dále dodal: „Využijeme všech prostředků, abychom zničili, zlikvidovali a porazili extremisty, kteří nás ohrožují. Je jedno, jestli jsou z Afghánistánu nebo Pákistánu, Jemenu, Somálska nebo z jiného místa, kde připravují útoky na Spojené státy.“

Páteční pokus o atentát na americké letadlo dopadá na cestující

Letiště ve Spojených státech i v Evropě zavádějí přísná opatření srovnatelná s těmi po 11. září 2001. Jen na pražském letišti v Ruzyni čeká cestující ještě před odbavením individuální pohovor, v tranzitním prostoru pak následuje důkladná kontrola, včetně prohledání kapes, nechybí ani policisté se psy, kteří vyhledávají výbušniny. „Nejdříve se kontrolují vstupní povolení a doklady. Pak cestující projdou rentgenem, takzvaným pohmatem a probíhá i kontrola obuvi,“ dodala Lagronová.

Delta Air Lines navíc povoluje do letadla pouze jedno příruční zavazadlo. Během poslední hodiny letu nesmí lidé vstávat ze sedadel, sahat do příručních zavazadel a mít volné předměty na klíně. O dalších opatřeních letiště ani policie z bezpečnostních důvodů říct nechtějí.

Za neúspěšným atentátem na americké letadlo je al-Káida

K nezdařenému atentátu se přihlásila odnož al-Káidy na Arabském poloostrově. Na svých internetových stránkách uvádí, že to byla reakce na nedávný útok proti muslimským bojovníkům v Jemenu. Vojenské síly tam za pomoci amerických tajných služeb podnikly dva letecké útoky proti členům al-Káidy a desítky jich zabily.

Vyšetřovatelé zjistili, že výbušnina, kterou chtěl Abdul Mutallab v pátek odpálit v letadle, by dokázala zničit i daleko větší stroj. Rodina nigerijského mladíka oznámila, že s ním před časem ztratila kontakt. Bezpečnostní odborníci teď vymýšlejí, jak teroristům zabránit v pronesení výbušniny na palubu – jednou z možností jsou celotělové scannery.

Pražské letiště zpřísnilo kontroly letů do USA.
Zdroj: ČT24