Čína bez milosti popravila vězněného Brita

Peking - Akmal Shaikh je po smrti. Třiapadesátiletý duševně nemocný Brit pákistánského původu byl dnes kolem půl šesté ráno v Urumči popraven - zřejmě střelou do týla - poté, co ho soud uznal vinným z pašování drog. Jedná se o první popravu Evropana v Číně za posledních 58 let. Podle pekingského zpravodaje ČT Tomáše Etzlera odmítly čínské úřady uvést, kde tělo je a zda bude pohřbeno do 24 hodin. Proti popravě ostře vystoupily organizace na ochranu lidských práv a evropská sedmadvacítka, osobně i britský ministerský předseda Gordon Brown; britské ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolalo čínskou velvyslankyni ve Velké Británii.

„Jsem pobouřen a zklamán, že naše naléhavé žádosti o milost nebyly vyslyšeny,“ uvedl Brown v prohlášení. Zvláštní znepokojení vyjádřil nad tím, že nebylo nijak vyšetřeno zdraví odsouzeného. Čínský nejvyšší soud ale sdělil, že skutečnosti uvedené britskou stranou nestačily k tomu, aby bylo možno prokázat, že Shaikh trpí duševní poruchou. Sinolog Martin Kříž ve Studiu 6 uvedl, že čínské soudy málokdy přihlížejí na duševní nemoc jako na polehčující okolnost.

EU popravu ostře odsoudila

„EU odsuzuje nejrozhodnějším způsobem popravu Akmala Shaikha,“ uvedlo v prohlášení švédské předsednictví evropské sedmadvacítky. Hluboce lituje skutečnosti, že Čína nevyslyšela opakované výzvy z EU, aby Brita nepopravovala. „EU je přesvědčena, že zrušení trestu smrti je integrální součástí respektu k lidským právům a ochraně lidské důstojnosti,“ uvedlo za unii švédské předsednictví.

Roseann Rifeová, Amnesty International:

„Skutečně nás děsí fakt, že Čína neuplatnila své vlastní zákony, které se vztahují na případy duševně chorých obžalovaných.“

„Čínská justice postupovala v tomto případu v přísném souladu se zákonem,“ sdělila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü při pravidelné tiskové konferenci s tím, že Čína plně respektovala práva obžalovaného na odvolání. „Vyjadřujeme naši hlubokou nespokojenost s britskými obviněními a odmítáme je,“ dodala a vyjádřila naději, že tento kriminální případ nepoškodí britsko-čínské vztahy. „Zločiny jsou posuzovány před zákonem stejnou měrou, ať je státní příslušnost jakákoli,“ konstatoval soud. Ujistil, že trest smrti v případě zvláště těžkých a nebezpečných zločinů týkajících se drog působí odstrašujícím příkladem a zločinům brání.

Nepomohla ani poslední britská žádost o milost

Ještě v pondělí se Velká Británie naposledy pokusila popravě zabránit. Vyzvala Čínu, aby udělala dobré gesto. Čína už předtím odmítla všechny předchozí pokusy o odvolání i žádosti o milost. Odmítnuti byli Shaikhovi bratranci, kteří se v pondělí pokusili ještě o poslední odvolání a požádali čínské úřady o milost. Shaikha navštívili ve vězení a on se až od nich dozvěděl, že má být brzy popraven. Neuspěl ani Brown, neboť žádostem o milost podaným těsně před popravou Peking prakticky nikdy nevyhoví. V Číně je každý rok popraveno více lidí než ve všech ostatních zemích uplatňujících trest smrti dohromady.

Jak uvedl londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka, možnosti odvety a sankcí vůči Číně ze strany Velké Británie jsou velmi omezené.

Víra ve splnění snu o hudební kariéře byla Shaikhovi osudná

Původem Pákistánec Akmal Shaikh byl zadržen v roce 2007 poté, co u něj při příletu z Tádžikistánu policie našla téměř čtyři kilogramy heroinu. K trestu smrti byl odsouzen v říjnu 2008 při procesu, který trval pouze půl hodiny. Jeho rodina v Londýně tvrdí, že ho do Číny vylákali dva neznámí muži, kteří mu slíbili, že mu pomohou odstartovat kariéru v populární hudbě.

Británie obvinila Čínu, že nevzala v úvahu Shaikhův duševní stav. Čína ale tvrdí, že jeho případ byl řešen v souladu se zákonem. Pašování drog je podle čínského ministerstva zahraničí vážným trestným činem a práva obžalovaného byla plně zajištěna. Třiapadesátiletý muž byl v metropoli Ujgurské autonomní oblasti Urumči popraven střelou do týla, podle některých zdrojů smrtící injekcí.