KLDR zatkla Američana, který nesl Kim Čong-ilovi poselství

Soul - Severní Korea dnes po týdnu potvrdila informaci o zatčení 28letého Američana Roberta Parka, který minulý týden ilegálně vstoupil na její území s poselstvím Kim Čong-ilovi. Aktivista za lidská práva už před odchodem sdělil novinářům, že se zadržením počítá. „Nechci, aby kvůli mně prezident Obama přiletěl a vyplácel mě ze zajetí, ale severokorejský lid musí být svobodný,“ prohlásil Park. Analytici mu ale vyčítají, že dal severokorejskému režimu do rukou další trumf pro jednání s Washingtonem.

KLDR s informací přišla poté, co jihokorejští aktivisté sdělili, že 28letý americký misionář korejského původu Robert Park minulý týden přes zamrzlou hraniční řeku Tumen přešel z Číny do KLDR. Jeho cílem bylo prý upozornit na stav lidských práv ve stalinistické zemi. S výkřiky „jsem americký občan a přináším vám boží lásku“ kráčel od hranice směrem k nejbližšímu severokorejskému pohraničnímu městu a nesl také dva dopisy pro severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

Robert Park, aktivista za lidská práva:

„Dokud se nezavřou koncentrační tábory, nechci na svobodu. Pokud budu muset s těmi lidmi zemřít, udělám to.“

KLDR přiznala zadržení Američana (zdroj: ČT24)

V jednom dopise Kim Čong-ila vyzývá, aby odstoupil, přičemž poukazuje na hladovění, mučení a umírání v táborech pro politické vězně. Ve druhém dopise je výzva, aby Kim tábory uzavřel a otevřel hranice pro humanitární pomoc.

Americký konzulát Parkovu situaci zjišťuje

Ministerstvo zahraničí i velvyslanectví USA v Pekingu sice připustily, že o incidentu vědí, jiné podrobnosti ale neuvedly. Mluvčí velvyslanectví Susan Stevensonová pouze oznámila, že americký konzulát v Šen-jangu v severovýchodní Číně je ve spojení s čínskými úřady a Parkovu situaci zjišťuje.

Analytici Parkovi vyčítají, že dal severokorejskému režimu do rukou další trumf pro jednání s Washingtonem. V srpnu jel do Pchjongjangu bývalý prezident Bill Clinton, aby vymohl propuštění dvou amerických novinářek, které omylem překročily hranici. Jednání vyneslo kromě osvobození žurnalistek i dohodu o přímých rozhovorech mezi oběma zeměmi o severokorejském jaderném programu. Park by teď mohl pro Pchjongjang znamenat páku, kterou by si Kimův režim vynutil další ústupky.

Americký aktivista za lidská práva Robert Park zadržený v Severní Koreji
Zdroj: ČT24
Vydáno pod