Kosovští Albánci údajně obchodovali i s orgány tří Čechů

Bělehrad - Mezi oběťmi albánských povstalců, kteří v Kosovu v 90. letech unášeli lidi a jejich orgány prodávali na černém trhu, bylo i několik Rusů a tři lidé z Česka. V rozhovoru pro srbský list Blic to bez bližších důkazů prohlásil srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčević. Kosovská policie ale dnes tuto informaci popřela.

Vukčević dodal, že při vyšetřování obchodování se srbskými orgány v Kosovu udělalo Srbsko velký pokrok a že o tom informoval speciálního vyslance Rady Evropy Dicka Martyho, který vede vyšetřování tohoto případu.

Při vyšetřování těchto zločinů srbský soud zjistil jména lidí, kteří věděli o existenci takzvaného žlutého domu (nedaleko albánského města Burrel) nebo v něm dokonce byli v době provádění chirurgických operací. Při nich odborníci najatí tehdejší Kosovskou osvobozeneckou armádou odebírali důležité orgány uneseným lidem. Ty potom podle Vukčeviče „putovaly na Západ i na Východ, do Turecka i Saúdské Arábie“. „S některými z těchto lidí jsme již mluvili, ale většina potenciálních svědků má strach vypovídat, bojí se pomsty,“ řekl Vukčević. Oběťmi byli podle jeho slov hlavně Srbové a nealbánští obyvatelé Kosova, ale i několik Rusů a tři lidé z Česka.

Obvinění z obchodu s orgány Srbů zajatých albánskými bojovníky během války v Kosovu (1998-99) začala v srpnu vyšetřovat na žádost Srbska Rada Evropy. Podle Srbska během války v Kosovu zmizelo až 500 kosovských Srbů. Srbští vyšetřovatelé tvrdí, že existují důkazy, že nejméně deset lidí se stalo oběťmi mezinárodního obchodu s orgány, ale nevylučují, že jich bylo daleko více.

Informace o údajném obchodu s orgány unesených Srbů se poprvé dostaly na veřejnost loni v pamětech Carly Del Ponteové, která působila jako hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Uvedla, že vyšetřovatelé OSN v roce 2004 prohledali v severní Albánii dům, kde prý nalezli stopy krve, obvazy a injekční stříkačky. Místní vesničané, podpoření albánským státním zástupcem, jim však údajně zabránili v dalším pátrání. Ze spisu Ponteové vyplývá, že těla obětí mohou být pohřbena na hřbitově u žlutého domu. Loni v květnu oznámila organizace monitorující dodržování lidských práv Human Rights Watch, že o pašování orgánů má určité informace, a vyzvala k zahájení vyšetřování.

Kosovští Albánci i Albánie obvinění ze strany Srbska odmítají. Jde podle nich o součást srbské propagandy proti Kosovu, které loni v únoru jednostranně vyhlásilo na Bělehradu nezávislost.

Trojice českých studentů, která v roce 2001 zmizela v odlehlé vesnici Theth na severu Albánie, se podle dosavadních výsledků vyšetřování zřejmě stala obětí přepadení. Na konci října albánská policie podle tamních médií tento případ znovu otevřela. Na informace vedoucí k jejich nalezení byla vypsána odměna, doposud však policie žádného svědka, který by vypověděl, co se se studenty skutečně stalo, nemá.