Izrael postaví ve východním Jeruzalémě 700 bytů

Jeruzalém - Izrael plánuje výstavbu téměř 700 nových bytů ve třech židovských čtvrtích ve východní části Jeruzaléma, kde už teď žijí desítky tisíc lidí. Tento plán ostře kritizují Palestina i USA. Izrael ale považuje Jeruzalém za své nedělitelné město, a to včetně jeho východní části. Nevztahuje se na něj proto zákaz izraelské vlády stavět na okupovaných územích.

Stavební činnost Izraele ve východní části Jeruzaléma je příčinou sporů s Palestinou, která chce z této části města vytvořit metropoli svého budoucího státu. Bydlí tam převážně Arabové, kteří se nemají kam vystěhovat. Ti záměr izraelské vlády okamžitě odmítli.

Mluvčí izraelského premiéra Mark Regev:

Izrael plánuje další výstavbu bytu ve východním Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Východní část Jeruzaléma a západní břeh Jordánu obsadil Izrael v roce 1967. Později je připojil k západní části města a Jeruzalém prohlásil za svou nedělitelnou metropoli.

Na západním břehu Jordánu žije v současné době přibližně 2,5 milionu Palestinců a asi 300 tisíc Židů. Jejich vesnice prostupují západním břehem a Palestinci si přejí jejich zrušení, má-li na tomto teritoriu vzniknout jejich územně celistvý stát. Jednání o něm už rok stagnují právě kvůli izraelské osadnické politice. Palestina odmítla znovu otevřít mírové rozhovory, dokud izraelský premiér Benjamin Netanjahu nezastaví veškerou stavební činnost na západním břehu Jordánu a ve východní části Jeruzaléma.