Šikovnému Japonci plachtila vlaštovka půl minuty

Tokio – Bezmála půl minuty plachtila vzduchem papírová vlaštovka Japonci Takuovi Todaovi, který tak na desátý pokus překonal vlastní letošní rekord 27,9 vteřiny. „Všechno hraje roli - vlhkost vzduchu, teplota, dav,“ zdůraznil Toda poté, co jeho deseticentimetrový papírový model podle vlastního návrhu plachtil po hangáru japonských aerolinií u tokijského letiště Haneda. Přitom už 20 vteřin se považuje za výjimečný výkon.

Inženýr Toda je vedoucím japonské společnosti letounů origami a je prý nepřekonatelný ve skládání papírových letounů. V souladu s tradičními pravidly starého japonského umění origami používá při vytváření modelu jediný list papíru - bez použití řezu či lepidla.

Při nedělním pokusu vypustil do vzduchu dvě varianty svého modelu - s jedním stanovil dubnový rekord, který byl zapsán i do Guinnessovy knihy; druhý model byl vylepšený o směrový stabilizátor.

„Jednou dosáhnu třicetivteřinového rekordu. Je to jen otázka času,“ věří si Toda. Kromě překonání třicetivteřinového letu papírové vlaštovky si stanovil ještě jeden cíl: chtěl by papírový letoun vypustit ve vesmíru. Společně s inženýry japonské vesmírné agentury JAXA navrhl letoun, jenž by mohl vydržet vysoké teploty při návratu do atmosféry.

  • Japonec Takuo Toda, který vytvořil rekord v délce plachtění papírové vlaštovky autor: Koji Sasahara, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1328/132739.jpg
  • Japonec Takuo Toda, který vytvořil rekord v délce plachtění papírové vlaštovky autor: Koji Sasahara, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1328/132736.jpg