Čína se nad ránem chystá popravit britského občana

Peking - Čína se v půl čtvrté ráno středoevropského času chystá popravit 53letého Brita Akmala Shaikha. Podle Pekingu jde o pašeráka čtyř kilogramů heroinu, podle Londýna o psychicky nemocného člověka. O milost marně prosí kromě ostrovního království i OSN a taky odsouzencova rodina. Pokud dotyčný opravdu skončí na popravišti, bude to poprvé za půl století, co Čína popraví občana Evropské unie. Shaikh má zemřít smrtící injekcí nebo kulkou do hlavy.

Shaikhovi bratranci se dnes pokusili ještě o poslední odvolání a požádali čínské úřady o milost. Shaikha navštívili ve vězení a on se až od nich dozvěděl, že jeho poprava má být tak brzy. Čína už odmítla všechny předchozí pokusy o odvolání i žádosti o milost včetně apelu britského premiéra Gordona Browna. Pokud bude Shaikh, který je pákistánského původu a má tři děti, popraven, bude prvním Evropanem, na němž Čína za poslední půlstoletí vykoná trest smrti. Žádostem o milost podaným těsně před popravou Peking prakticky nikdy nevyhoví. V Číně je každý rok popraveno více lidí než ve všech zemích uplatňujících trest smrti dohromady.

Shaikhův bratranec Soohail Shaikh řekl, že spolu s bratrem Nasirem dnes ráno navštívil Akmala ve věznici v Urumči. Pro odsouzeného to byl první přímý kontakt s příbuznými od roku 2007, kdy byl zadržen. Nikdo mu prý navíc neřekl, že se má poprava konat už nyní.

Vstup Tomáše Etzlera a reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Soohail Shaikh, Akmalův bratranec:

„Je z toho trestu zmatený. Slyšel o něm poprvé až od nás. Není úplně při smyslech, potřebuje léčbu.“

U bývalého taxikáře při příletu z Tádžikistánu policie našla téměř čtyři kilogramy heroinu. K trestu smrti byl odsouzen v říjnu 2008 při procesu, který trval pouze půl hodiny. Jeho rodina v Londýně tvrdí, že ho do Číny vylákali dva neznámí muži, kteří mu slíbili, že mu pomohou odstartovat kariéru v populární hudbě. Rodinu s třemi dětmi opustil před lety. Chtěl totiž koupit letadlo v Polsku. Do Bílého domu zase psal e-maily, že je mesiáš a milionář.

Británie obvinila Čínu, že nevzala v úvahu Shaikhův duševní stav. Peking ale tvrdí, že jeho případ byl řešen v souladu se zákonem a že pašování drog je velmi vážný zločin všude na světě.

Vydáno pod