Kampuschovou zřejmě unesli na objednávku

Vídeň - Do případu Kampuschové byli zřejmě zapojeni další lidé, kteří si únos dívky objednali. Zjistila to zvláštní vyšetřovací komise ve Vídni. Kampuschovou jako desetiletou školačku unesl v roce 1998 psychicky narušený Wolfgang Priklopil. Osm let ji věznil ve sklepě svého domu. V srpnu 2006 se jí podařilo uprchnout, únosce pak spáchal sebevraždu.

„Mnohé mluví pro to, že v pozadí stáli jiní a že Priklopil jednal jen na objednávku,“ prohlásil šéf komise Ludwig Adamovich u vídeňského soudu, který ho na Štědrý den potrestal pokutou 10 tisíc eur pro pomluvu na základě žaloby matky Kampuschové, Brigitty Sirné. Adamovich totiž řekl, že se děvče mělo ve sklepním vězení lépe než předtím doma. Už oznámil, že se proti verdiktu odvolá, a svá obvinění vůči Sirné navíc ještě zesílil.

Adamovich při procesu mluvil také o pozadí případu. Zmínil se o tom, že existují důkazy, podle nichž původní plán únosu mohl ztroskotat. Už jen skutečnost, že sklepní vězení nebylo v době únosu ještě vůbec hotové a dostavovalo se postupně až po něm, mluví pro to, „že se únos neodehrál tak, jak byl naplánován“, míní šéf komise. Zvláštní vyšetřovací komise před několika měsíci ve své zprávě uvedla, že o únosu Kampuschové musel vědět někdo další. Státní zastupitelství nyní vyšetřuje Priklopilova přítele.

Adamovich zopakoval i svá obvinění vůči dívčině matce. Sirná tehdy podle něj chodila do fitnessklubu a malou Nataschu tam brávala s sebou. Šéf komise uvedl, že v tomto prostředí mohlo „dojít ke kontaktu s pochybnými osobami“. Odvolal se na posudek dětského psychiatra Maxe Friedricha z roku 1998.

Dnes jednadvacetiletá Kampuschová se se svou rodinou často nestýká. Na tiskové konferenci v Hamburku v polovině prosince uvedla, že je s ní pravidelně v kontaktu, ale ne „v příliš těsném“.

Rakušanka Natascha Kampuschová, kterou osm let věznil psychicky narušený Wolfgang Priklopil.
Zdroj: Fabian Bimmer/ČTK/AP