V Gaze se zastavil život, připomínají si loňskou ofenzivu Izraele

Gaza – Právě před rokem, 27. prosince 2008, začala válka v Gaze. Izraelci tehdy chtěli útokem umlčet palestinské ozbrojence, kteří raketami ostřelovali izraelské území. Cílem útoků byl přístav v Gaze a několik policejních objektů radikálního hnutí Hamas. Izraelská armáda médiím tehdy sdělila, že útoky jsou vedeny proti „teroristické infrastruktuře“. Izraelský ministr obrany Ehud Barak posléze prohlásil, že čas pro boj v Gaze nadešel a že operace nebude krátká. Útok nakonec trval 23 dní, zemřelo při něm na 1 400 Palestinců a 14 Izraelců.

Operace Lité olovo měla ukončit neustálé raketové útoky palestinských militantů na jihoizraelská města. Palestinské rakety Kásam teď dopadají na Izrael už jen výjimečně, hrozba ze strany radikálů ale nezmizela. Hamas, který Spojené státy a Evropská unie považují za teroristickou organizaci, má Gazu stále pod kontrolou. I kvůli tomu sem Západ posílá jen zlomek slíbených peněz na rekonstrukci. Radikální hnutí přesto zůstává mezi jejími obyvateli populární.

Přesně po roce se dnes v Gaze zastavil život. Tentokrát ji ale zahalilo ticho. Její obyvatelé si tak připomněli téměř oběti loňského konfliktu. Dalších pět a půl tisíce lidí přežilo nálety a bombardování se zraněními. Šestnáct tisíc palestinských domů po izraelských úderech zůstalo v troskách.

Uzi Landau, izraelský ministr pro infrastrukturu:

„Operace v Gaze byla nutná a ospravedlnitelná. Jediným problémem je, že se extremisty nepodařilo zcela umlčet a stále pašují zbraně.“


Míroví aktivisté ale poukazují na to, že protiútok byl vedený zcela nepřiměřenou silou, zasáhl nevinné obyvatele a zničil klíčovou infrastrukturu. Navíc poukazují na to, že Gaza zůstává v obležení a její blokáda znemožňuje jakoukoliv rekonstrukci. „Protestujeme proti obléhání Gazy, které trvá už roky. Izrael kontroluje všechny vstupy a kontroluje i kdy a kolik jídla smí dovnitř,“ tvrdí Hadar Gajevski, izraelský mírový aktivista.

Výsledky ale nepřinesla ani zpráva OSN, podle které se obě strany, Izrael i Hamas, dopustily během konfliktu válečných zločinů. Dosud za ně ale nepadly žádné tresty. Zhoršující se humanitární situace v Gaze navíc opět hrozí vypuknutím nových násilností.