Zabavený cukr zakonzervuje miliony let staré stromy

Miškolc (Maďarsko) - Neobvyklý způsob likvidace zabaveného zboží zvolili maďarští celníci. Více než deset tun cukru pocházejícího z ilegálních obchodů nabídli muzeu v Miškovci na severu Maďarska, kde ho tamní restaurátoři použijí ke konzervaci téměř osm milionů let starých stromů. Ty náhodou objevili horníci před dvěma roky v uhelném dolu na severovýchodě země.

Prvním problémem se ukázala už samotná přeprava křehkých stromů. Vzápětí však archeologové museli řešit další problém. Na vzduchu totiž dřeviny rychle vysychali a hrozilo, že se rozsypou na prach. Restaurátoři se proto rozhodli, že je naloží do cukru. Tato metoda konzervace dřeva je známa od 80. let minulého století. „Výhodou této konzervace je, že cukr můžeme zase rozpustit a vědci tak mohou znovu zkoumat původní dřevo. Cukr nejdříve muzeu darovaly cukrovary, potom občané města, a když zásoby došly, tak i celníci,“ uvedl vedoucí restaurátorského oddělení muzea Ferenc Bánfalvy.

Podle celníků však podobná snaha o užitečné použití zabaveného zboží není nic neobvyklého. „Celní a finanční stráž chce vždycky zabavené zboží likvidovat tak, aby bylo nějak prospěšné. Kdybychom ho chtěli nabídnout na potravinářské účely, museli bychom udělat drahé testy, zabavený cukr jsme proto nabídli muzeu,“ dodal mluvčí oblastního ředitelství celní stráže v Miškolci Zoltán Varga.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Na použití cukru se však vážou přísné podmínky. Při každém otevření skladu musí být přítomni alespoň dva celníci. Každý týden rozpustí zaměstnanci muzea v nádržích 400 kilogramů. Deset tun, které dostali jako dárek před několika dny, by jim mělo vydržet zhruba dva roky. Přibližně stejně dlouho potrvá, než proces konzervace cypřišů skončí. Pro případ, že by se konzervace cukrem neosvědčila, uchovávají restaurátoři miškolckého muzea jeden z kmenů i v nádrži s čistou vodou.