Autor čínské „Charty 77“ dostal 11 let

Peking - Přední čínský disident Liou Siao-po byl dnes v Pekingu odsouzen k 11 letům vězení za „podněcování k rozvracení státní moci“. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jeho právního zástupce. Liou je spoluautorem Charty 08, která se inspirovala někdejší iniciativou československých disidentů - Chartou 77.

Prokuratura Lioua vinila z toho, že se zveřejněním kritiky vládnoucí komunistické strany a spoluautorstvím Charty 08, která žádá svobodu vyjadřování a dodržování lidských práv, dopustil rozvracení státu.

Disident před soudem přiznal, že patří k iniciátorům manifestu. Dodal ale, že tím neporušil žádné zákony. Podle jeho švagra a obhájce v jedné osobě Liou usiluje jen o svobodu slova, ne o svržení komunistického režimu.

Autor čínské \"Charty 77\" dostal 11 let (zdroj: ČT24)

Liouovi podle médií nebylo umožněno, aby po vynesení verdiktu před soudem reagoval. „Byla jsem klidná, když soudce přečetl rozsudek, protože všechno ukazovalo na to, že mu chtějí dát vysoký trest,“ řekla podle Reuters jeho manželka. Ta se soudního procesu účastnit nemohla, bylo jí ale dovoleno přijít si vyslechnout verdikt. „Pak nám dovolili, abychom se spolu na deset minut viděli. Řekl mi, že se odvolá, i když šance jsou malé,“ dodala.

Čínská policie neponechala průběh procesu náhodě. Před pekingským soudem hlídkovali jak její uniformovaní, tak neuniformovaní příslušníci. Přesto se pár odvážlivců rozhodlo protestovat. Po krátké strkanici je ale policisté odvedli. Do soudní síně se nedostali západní diplomaté ani novináři. 
 
USA i EU protestují, Čína mluví o vměšování

Proti zatčení a souzení Lioua protestovala místní opozice i řada demokratických států a mezinárodních organizací, které se zabývají ochranou lidských práv. Čína ale důrazně tyto snahy odmítla a označila je za vměšování se do vnitřních záležitostí země. Proces už ve středu odsoudil Washington. „Jak to vypadá, jediným zločinem tohoto muže bylo to, že podepsal dokument, který žádá otevřenější… formu vládnutí. To není zločin,“ citovala dnes agentura AP mluvčího amerického ministerstva zahraničí P.J. Crowleyho. Washington se snaží přimět čínskou vládu, aby Lioua propustila. „Vláda Spojených států je velmi znepokojena jedenáctiletým trestem odnětí svobody pro Lioua Siao-poa za podvracení státní moci. Pronásledování jednotlivců za to, že vyjadřují své politické názory, je neslučitelné s mezinárodně uznávanými lidskými právy,“ prohlásil Gregory May, zástupce velvyslanectví USA v Pekingu.

Evropská unie rozsudek odsoudila a vyjádřila lítost nad porušením svobody slova i práva na spravedlivý proces. „EU je velmi znepokojena nevyváženou podobou uděleného trestu pro obhájce lidských práv Liou Siao-poa,“ uvedlo v prohlášení švédské předsednictví EU. Hluboké znepokojení dnes v Ženevě vyjádřila i Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, podle níž jde o nové „vážné omezení svobody projevu“ a „zneužití státní moci“ v Číně.

O verdiktu nad Liouem neinformovala místní čínská média, zpráva se však rychle šíří i díky internetovým společenským sítím, jako je Twitter.

Liouovi bude příští pondělí 54 let. Je spisovatelem, čestným předsedou čínského PEN-klubu a univerzitním profesorem. V minulosti byl již 20 měsíců vězněn po potlačení demokratického hnutí na náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Za Chartu 08 byl zatčen loni, když se organizátorům podařilo získat několik set podpisů a chtěli dokument zveřejnit. Žádný jiný signatář zatčen nebyl.