Srbsko oficiálně požádalo o členství v Evropské unii

Stockholm - Srbský prezident Boris Tadić ve Stockholmu dnes oficiálně požádal švédské předsednictví evropské sedmadvacítky o přijetí své země do Evropské unie. Žádost předal švédskému premiérovi Fredriku Reinfeldtovi. Srbský prezident řekl, že kandidaturu Bělehrad řešil se všemi členskými státy unie a většina ji podpořila. Přihlášku dostane k posouzení Rada Evropské unie, která ji musí před zahájením přístupových rozhovorů přijmout. Srbští představitelé věří, že by se jejich země mohla k EU přičlenit do roku 2014. Podle představitelů sedmadvacítky ale Srbsko před přijetím ještě musí překonat řadu překážek.

Největším úkolem je pro Srbsko dopadení generála Ratka Mladiče, na kterého vydal zatykač Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii kvůli válečným zločinům. Za to, že země udělá vše pro to, aby Mladić neunikl soudu, se osobně zaručil i prezident Tadić. „Neděláme to kvůli mezinárodnímu tribunálu a vstupu do Evropské unie, děláme to kvůli sobě, kvůli usmíření na Balkáně,“ říká Tadić.

Dalším slibem prezidenta Tadiče je zavádění takových ekonomických a legislativních reforem, aby se jeho země co nejdříve stala dalším členským státem unie. Na této cestě čelí Srbsko mnoha překážkám. Prezident Tadić však věří, že budoucnost Srbska je v Evropské unii. Srbsko tak podává žádost o vstup do unie deset let po skončení válečných konfliktů na území bývalé Jugoslávie.

Země by se mohla k EU přičlenit do roku 2014

Srbskou žádost posoudí Rada Evropské unie, která ji před zahájením přístupových rozhovorů musí formálně přijmout. Aby se země mohla pokusit získat kandidátský status do konce roku 2010, mělo by se tak stát do konce února nebo března, napsal srbský list Blic. Srbští představitelé jsou ohledně přístupových rozhovorů optimističtí a věří, že země by se mohla k EU přičlenit do roku 2014.

Politické vztahy mezi Srbskem a EU jsou na nejlepší úrovni v historii. „Srbsku vládne prozápadní demokratická vláda, což si Brusel přál,“ potvrdil redaktor deníku E15 Martin Ježek. Z dobrých vztahů s unií profitují i samotní obyvatelé Srbska. Země schengenského prostoru zrušily vízovou povinnost třem západobalkánským zemím, mezi kterými je i Srbsko.

Jedinou zemí bývalé Jugoslávie, které se zatím podařilo dosáhnout členství v EU, je od roku 2004 Slovinsko. Rozšířit řady unie by mohlo v roce 2012 i sousední Chorvatsko. Status kandidátské země má také Makedonie. Černé Hoře, která přihlášku podala loni v prosinci, zatím tento status přiznán nebyl.

Srbský prezidentský palác
Zdroj: ČT24