Výročí atentátu nad Lockerbie si pachatel připomíná na svobodě

Lockerbie – Před jednadvaceti lety došlo k nejhoršímu teroristickému útoku na území Evropy. V troskách Boeingu americké společnosti PanAm zemřelo 259 lidí, dalších 11 osob zahynulo v městečku Lockerbie, kam letadlo dopadlo. Pozůstalí po obětech vnímají letošní výročí obzvlášť citlivě – jeden z pachatelů atentátu, Libyjec Abdal Basat Muhammad Midžrahí, je od srpna na svobodě.

V lednu 2001 shledal speciální soud v Nizozemsku bývalého důstojníka libyjské tajné služby vinným z 270násobné vraždy. Za to, že na palubu stroje společnosti PanAm propašoval kufřík s náloží, měl strávit zbytek života za mřížemi. Pro pozůstalé po obětech to byl po 12 letech čekání moment zadostiučinění.

Dvacátého srpna letošního roku ale přišel pro všechny pozůstalé na obou březích Atlantiku šok. Skotská vláda dala libyjskému atentátníkovi milost poté, co lékaři ujistili, že trpí rakovinou prostaty v konečném stádiu a zbývají mu pouhé tři měsíce života.

Midžrahí se okamžitě po propuštění vrátil do Libye, kde ho bouřlivě přivítaly davy. Jeho zdravotní stav se nakonec ukázal být lepší, než se čekalo, ovšem pouze relativně. „Snímky ukazují, že se choroba zhoršila a dále rozšířila. Evropští odborníci pacienta v sobotu prohlédli a souhlasili s pokračováním chemoterapie a nasazením dalších léků,“ uvedla v prohlášení nemocnice v Tripolisu.

Podle libyjských lékařů má teď Midžrahí metastáze v celém těle a jeho zdravotní stav se dál zhoršuje. Především příbuzní obětí z USA, kterých byla většina, ale s milostí stále nesouhlasí a jsou přesvědčeni, že by měl atentátník dožít své poslední dny za mřížemi.

Muhammada Midžrahího vítaly doma davy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod