Za svatební fotky dokážou Číňané utratit tisíce

Peking - Generace čínského baby boomu se masově hrne do manželství. Ale ještě před svatbou si páry chtějí nechat udělat propracované fotografie ve velkolepých kostýmech, a ne jen tak ledajakých – výjimkou nejsou ani kovbojské převleky.

Mladí čínští svatebčané se nebojí své peníze investovat ani v době finanční krize. Dříve, než uzavřou manželství, vypraví se do fotografického studia a nechají se zvěčnit v nákladných kostýmech. Fotografie stojí okolo pěti tisíc jenů, což je v přepočtu 730 amerických dolarů. „Dříve lidé utráceli za svoje fotografie deset tisíc jenů. Teď, když je krize, utrácejí i o několik tisíc méně – kolem pěti až šesti tisíc jenů,“ popisuje manažerka studia Golden ladies Zhang Honghua.

Focení trvá celý den a páry si ho náležitě užijí. Než se ale snoubenci vrhnou před objektiv fotoaparátu, tým vizážistů je na několikahodinovou práci dokonale připraví. „Za rozhodující okamžik v životě se vyplatí investovat, každý přece vypadá na fotkách, jak nelépe to jde,“ říká zákaznice Yu Bingbing.

Čínští snoubenci se nechávají zvěčnit v kostýmech (zdroj: ČT24)

Podle manažerky pekingského studia jsou velmi oblíbené klasické bílé šaty, kovbojské oblečení, irské kilty i tradiční čínské kostýmy.

Svatby jsou v Číně lukrativním byznysem, jejich počet stoupá každým rokem o deset procent.