Vánoce Made in China

Peking - Čtyři z pěti všech umělých vánočních stromečků na světě jsou vyrobeny v Číně a nálepku Made in China na sobě nese i devět z deseti mikulášských figurek. Asi i u nás by se těžko hledala rodina, která by pod stromečkem nebo na něm neměla o Vánocích něco, co bylo vyrobeno v Číně. Přesto se v Říši středu klasické křesťanské Vánoce neslaví, i když jejich konzumní pojetí ovládlo i zdejší končiny a Číňané nakupují ostošest.

Jak připomíná pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler, Čína místo Vánoc slaví lunární Nový rok, kdy se také dávají dárky a rodiny se scházejí ke slavnostní večeři. Vánoce jako importovaný svátek tu slaví spíše střední vrstvy a bohatí Číňané, i když je nevnímají jako symbol narození Ježíše Krista, ale jako příležitost k utrácení peněz a dávání dárků.

Santa, sobi, ozdoby a vánoční písně jsou sice všudypřítomné, křesťanský duch ale zcela chybí a betlémskou kometu nahrazují rudé hvězdy. V zemi, která přísně kontroluje církve a bojí se rozšíření jakékoli víry, která by zpochybňovala komunismus, je několik milionů křesťanů, spontánně slavit Vánoce ale nemohou. Vedle tak zvaných podzemních kostelů tu jsou státní a vládou kontrolované kostely, které ovšem nemají vazby na Vatikán a na věřící tu dohlíží policie. V Pekingu jich je 11 - tři katolické a osm protestantských. Očekává se, že i tak budou na Štědrý den plné.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod