Su Ťij se odvolala proti domácímu vězení

Rangún - Obhájci barmské disidentky a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij dnes předložili nejvyššímu soudu odvolání proti jejímu odsouzení k dalším 18 měsícům domácího vězení. Oznámila to agentura AFP, podle níž soud souhlasil, že vyslechne argumenty obhajoby i žaloby. Datum slyšení nebylo upřesněno.

Su Ťij byla v srpnu odsouzena zvláštním soudem ke třem rokům vězení a nucených prací, ale vojenská junta trest vzápětí snížila na půldruhého roku domácího vězení. Su Ťij byla odsouzena proto, že v květnu nechala ve svém domě přenocovat Američana Johna Yettawa, který se dostavil bez pozvání. Údajně tím porušila pravidla svého tehdejšího domácího vězení.

„Jako obhájci musíme věřit. Pořád doufáme,“ řekl novinářům jeden z právníků političky na otázku, zda je nějaká naděje na úspěch odvolání. Pokud nejvyšší soud, jehož jednání probíhá za zavřenými dveřmi, žádost zamítne, bude Su Ťij zbývat jen jediná možnost - odvolat se přímo k vládní juntě.

Rozsudek nad Su Ťij, který ji prakticky vylučuje z účasti ve volbách, jež se mají konat v příštím roce, a který vyvolal lavinu kritiky vůči barmské juntě, byl 2. října v odvolacím řízení potvrzen. Su Ťij strávila z uplynulých 20 let 14 roků ve vězení nebo v domácím trestu.

Dům Su Ťij
Zdroj: ČT24