Sopka Mayon vybuchne během několika dnů

Manila - Filipínská sopka Mayon, která ožila minulý týden, zvýšila aktivitu. Vědci předpovídají její explozi během příštích dnů. Pětihodinové nedělní měření seismografy zachytilo přes 450 otřesů, což je více než dvojnásobek sobotního stavu. Čtyřicet tisíc evakuovaných lidí bude trávit Vánoce v provizorních podmínkách, uzavřenou zónu v okruhu osmi kilometrů od sopky střeží vojenské posily a policie.

Lidé na velkém filipínském ostrově Luzon mají s klasickým stratovulkánem neblahé zkušenosti. Přehřáté plyny a láva mohou letět po úbočích velkou rychlostí a likvidují všechno, co jim zůstane v cestě. Před poslední explozí před třemi lety se včasným útěkem spasilo třicet tisíc obyvatel, 80 obětí si hora naposledy vybrala v 90. letech.

Mayon se tyčí do výšky 2460 metrů nad zálivem Albay v centrální části Filipín a z dvaadvaceti filipínských sopek je nejslavnější. Díky učebnicovému tvaru je také největším magnetem pro turisty. Za posledních čtyři sta let vybuchla víc než padesátkrát. První zaznamenaná erupce sopky pochází z roku 1616. Ta nejničivější byla registrována v roce 1814, kdy zahynulo nejméně 1200 lidí a jedno město zmizelo pod nánosem bahna. Trosky kostela v Cagsawě patří dodnes k největším atrakcím na Filipínách. Zatím poslední velká erupce sopky je z roku 2006, kdy bylo z jejího okolí rovněž evakuováno na 30 tisíc lidí. V roce 1993 si aktivita Mayonu vyžádala 79 obětí na životech.

Sopka Mayon zvýšila aktivitu (zdroj: ČT24)

Filipíny leží v oblasti takzvaného tichomořského ohňového prstence, kde jsou sopečné erupce a zemětřesení velmi častým jevem. Na souostroví leží 37 sopek, z nichž 22 je aktivních.

Vydáno pod