Americký senát podpořil reformu zdravotnictví

Washington - Americký Senát dnes podpořil reformu zdravotnictví amerického prezidenta Baracka Obamy. Demokratickým senátorům se v prvním ze tří procedurálních hlasování podařilo shromáždit potřebných 60 hlasů. Návrh by tak podle agentury Reuters mohl být schválen do Vánoc. Při hlasování, které je prvním ze tří kroků k finálnímu schválení reformy, tak prošel návrh potřebnou těsnou většinou, která by měla demokratickým senátorům zaručit schválení zákona i přes nesouhlas republikánů. Je to druhé vítězství prezidenta na cestě za reformou poté, co návrh zákona o zdravotní péči schválila počátkem listopadu Sněmovna reprezentantů.

Přestože se návrh od původního znění, které počítalo se zavedením jednotné státní pojišťovny, značně odchýlil, jde o největší zásah do amerického zdravotního systému od roku 1965, kdy byl zaveden program Medicare. Reformu doprovázejí vyostřené debaty a kromě republikánů byli jejími odpůrci donedávna i někteří demokratičtí senátoři. Obama chce rozšířit počet pojištěných Američanů. Desítky milionů z nich totiž nyní nemají přístup ke zdravotní péči. Důvodem reformy je podle šéfa Bílého domu neudržitelnost současného způsobu financování amerického zdravotnictví.

Reforma zdravotnictví je hlavní úkol, který si Obama v domácí politice vytyčil. Zákon má zpřístupnit zdravotní péči milionům nepojištěných Američanů. Těch je podle různých údajů 30 až 46 milionů. Návrh normy obsahuje mj. možnost veřejného pojištění, jímž chce vláda konkurovat komerčním pojišťovnám a zvýšit tak dostupnost zdravotního pojištění.