Olmert u soudu: Úplatky jsem nebral

Jeruzalém – Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert dnes u soudu popřel korupci, ze které je obviňován. Podle obžaloby měl Olmert brát úplatky v době, kdy působil jako starosta Jeruzaléma a posléze ministr průmyslu a obchodu. Hrozí mu odnětí svobody. Proces začal letos v září, Olmert je však stále přesvědčený o své nevině a tvrdí, že se stal obětí politického a mediálního spiknutí. V historii Izraele je to poprvé, kdy premiér skončil před soudem a hrozí mu vězení.

Proces má pokračovat 22. února, kdy soud začne vyslýchat svědky. Soudní stíhání čtyřiašedesátiletého Olmerta, který trpí rakovinou prostaty, doporučila policie, která Olmerta loni vyslýchala kvůli úplatkářské kauze.

Podle obžaloby Olmert v minulosti nelegálně přijímal stovky tisíc dolarů od amerického židovského podnikatele Morrise Talanskyho výměnou za přístup k veřejným zakázkám. Peníze pak investoval do své volební kampaně. „Také si údajně nechával několikanásobně proplácet drahé zahraniční cesty a letenky a pobyty v hotelech,“ přiblížil zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček. Olmert ale čelí i obžalobě ze zpronevěry peněz řady charitativních a dalších organizací, včetně pietního památníku židovským obětem druhé světové války. Jen za zpronevěru mu hrozí pětiletý trest.

Justice se rozhodla sloučit tři různé kauzy, které se v uplynulém roce proti Olmertovi objevily. Čelí široké škále trestných činů, mezi nimiž je zpronevěra, porušení důvěry, falšování firemních záznamů a daňové úniky. Skandál, který propukl v roce 2006, nakonec Olmerta přinutil i k rezignaci na premiérský post – loni ho ve funkci nahradil Benjamin Netanjahu.

Ehud Olmert
Zdroj: ČT24