Čína je s Kodaňskou dohodou spokojená

Peking - Čína oficiálně uvítala výsledek konference o klimatu. Podle Pekingu přinesla „podstatné a pozitivní výsledky“. Nezávazná dohoda z Kodaně sice vyzývá největší znečišťovatele ke snížení emisí, nemůže je k tomu ale přinutit. Čína je největším producentem skleníkových plynů na světě a teď také jednou z mála zemí, které závěry summity vítají.

Mezinárodní konference o klimatu, která do Kodaně svedla dohromady více než 110 světových představitelů, přinesla „podstatné a pozitivní výsledky“, řekl dnes čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch'. Podle něj je pozitivní hlavně to, že dohoda zachovala princip „společné, ale diferenciované odpovědnosti“ a učinila krok kupředu v otázce podpory závazného snižování emisí pro rozvinuté země a dobrovolných kroků pro státy, které se teprve rozvíjejí.  

„Rozvinuté a rozvíjející se země jsou velmi odlišné, pokud jde o jejich historickou odpovědnost za produkci emisí a jejich současnou hladinu,“ uvedl Jang v prohlášení. „Proto by měly mít rozdílné povinnosti a závazky v boji proti klimatickým změnám,“ dodal. 

Dvoutýdenní konferenci dominovaly spory mezi bohatými a chudými zeměmi. Konference v sobotu vzala na vědomí dojednaný kompromis, který slibuje chudým zemím na boj proti klimatickým změnám miliardy dolarů, ale nepožaduje po největších ekologických hříšnících podstatnější snižování emisí skleníkových plynů.