Íránští vojáci opustili obsazený ropný vrt v Iráku

Bagdád - Íránští vojáci se dnes stáhli z ropného vrtu v jihovýchodní části Iráku, na který si činí nároky jak Teherán, tak Bagdád. Vrt, který jednotka íránské armády obsadila před dvěma dny, je ve sporné oblasti, kde není přesně vymezená hranice. Mluvčí irácké vlády Alí Dabbagh prohlásil, že íránští vojáci už nemají vrt pod kontrolou, a dodal, že by měla vzniknout společná irácko-íránská komise, která v této oblasti hranici vymezí.

Vztahy mezi oběma zeměmi, které v 80. letech minulého století vedly osm let trvající válku, se zlepšily, když po pádu diktatury Saddáma Husajna přišla k moci šíity vedená vláda. Občasné napětí v minulosti vyvolaly nevyřešené hraniční spory v regionu. V posledních dvou letech se dokonce konala jednání mezi oběma stranami, ale k dohodě o ropných polích v pohraničí nikdy nedošlo.

Křehkost vzájemným vztahům dodává i přítomnost 115 tisíc amerických vojáků rozmístěných v Iráku. Washington a Teherán jsou na kordy kvůli kontroverznímu jadernému programu Íránu, který USA podezírají z vývoje jaderných zbraní. Teherán to ale popírá.