USA zasáhla sněhová bouře, desetitisíce lidí jsou bez proudu

Washington - Východní pobřeží Spojených států zasáhla v sobotu večer velká sněhová bouře. Bez proudu zůstaly desetitisíce domácností, letiště odložila stovky letů. V některých oblastech napadlo přes půl metru sněhu. Lidé odkládají vánoční nákupy a obvykle přeplněná obchodní střediska tak zůstala téměř prázdná. Washington a Filadelfie mají pohotovost. Ve Virginii, Západní Virginii a Kentucky dokonce vyhlásili stav ohrožení. Bouře teď směřuje k New Yorku a Bostonu. Americkým demokratickým senátorům ale špatné počasí nezabránilo dospět k dohodě, která by jim měla zaručit 60 hlasů potřebných ke schválení reformy zdravotnictví.

Podle předpovědí může vítr dosahovat rychlosti až 56 kilometrů za hodinu, což by mohlo snížit viditelnost téměř na nulu. Většina letů na letištích ve Washingtonu, Filadelfii, New Jersey a Baltimoru byla zrušena. Na letišti Ronalda Reagana ve Washingtonu leží rekordní sněhová pokrývka. Bouře v metropoli tak možná překoná i tu z roku 1922, kdy ve městě napadlo téměř 80 centimetrů sněhu.

Prezident musel místo vrtulníku jet autem

V usa řádí sněhová bouře (zdroj: ČT24)

Policisté registrovali více než 4000 hlášení o dopravních nehodách. Silnice blokují uvízlá a opuštěná auta. „Stojím už 13 hodin na jednom místě, posunul jsem se asi o jednu míli,“ popsal situaci na silnicích řidič z Virginie. Cestující, kteří využili vlakové spoje, museli počítat se značným zpožděním. Bez elektřiny zůstalo téměř 60 tisíc domácností.

Kvůli špatnému počasí musel z klimatické konference v Kodani přispěchat i americký prezident Barack Obama. Bouře, která pak donutila prezidenta použít k cestě domů vůz namísto vrtulníku, ale nezabránila americkým demokratickým senátorům dospět k dohodě, která by jim měla zaručit 60 hlasů potřebných ke schválení potřebné reformy zdravotnictví. Potřebný šedesátý hlas by měl být od demokratického senátora za Nebrasku Bena Nelsona, který měl dosud výhrady k tomu, aby se z federálních peněz platily potraty.

Následky sněhové bouře v USA
Zdroj: ČT24