Írán vyvíjí nové odstředivky na obohacování uranu

Teherán - Írán oznámil, že vyvíjí novou generaci centrifug na obohacování uranu. Podle šéfa íránského jaderného programu se s jejich využíváním počítá od března 2011. Nové oznámení Teheránu přichází ve chvíli, kdy na Západě sílí hlasy volající po zpřísnění mezinárodních sankcí vůči íránskému režimu. Ten trvá na svém právu využívat jadernou energii, i když ho mezinárodní společenství podezírá z úmyslu vyvinout jadernou bombu.

„Vyrábíme novou generaci centrifug s názvem IR3 a IR4. Plánujeme je použít v roce 2011, tedy až vyřešíme problémy s jejich poruchami. V současnosti již používáme přes 6 000 odstředivek,“ řekl Alí Akbar Sálehí, šéf íránské agentury pro atomovou energii. 

Odstředivky slouží k tomu, aby se znásobila úroveň obohacení uranu. Již v říjnu Írán oznámil, že se chystá nainstalovat nové centrifugy v nedávno odhaleném zařízení k obohacování uranu u města Kóm. 

Západní mocnosti se snažily Írán přesvědčit, aby vyvážel za hranice málo obohacený uran, za který by pak dostal palivo pro jaderný reaktor v Teheránu. To ale íránská vláda odmítla. Namísto toho se nechala slyšet, že si naopak bude obohacovat uran sama. Spojené státy dávají Íránu čas do konce roku, aby obohacování uranu zastavil, jinak bude čelit zostření sankcí a izolaci.