Mexická policie zastřelila nejhledanějšího pašeráka drog

Mexiko - Při přestřelce mexické policie s drogovou mafií zemřel nejhledanější pašerák drog v zemi Arturo Beltran Leyva. Potvrdilo to mexické námořnictvo, které se čím dál víc podílí na tažení prezidenta Felipeho Calderóna proti drogovým gangům. Leyva vedl jeden z nejsilnějších drogových kartelů v zemi. Mafiáni mají zřejmě na svědomí také životy šesti policistů, jejichž useknuté hlavy policie našla v plastikových pytlích ve městě Cuecame v mexickém státě Durango. Násilí spojené s obchodem s drogami si v severním Mexiku během uplynulých 24 hodin vyžádalo 34 obětí.

Hledali Barbie, našli Smrt

Na stopu Beltrana Leyvy, kterému pro jeho krutost přezdívali Smrt, se přitom policisté dostali náhodou. Z luxusní rezidenční oblasti Altitude armáda dostala hlášení, že právě tam se nachází jiný drogový boss zvaný „Barbie“. Místo něj ale vojáci dopadli „šéfa šéfů“ - El Jefe de Jefes - jak se také Leyvovi přezdívalo. Bitva trvala od odpoledne do noci.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Leyva byl zabit spolu s dalšími třemi členy svého kartelu během přestřelky s vojáky námořní pěchoty. Pátý komplic spáchal podle vojáků sebevraždu, když pochopil, že neunikne. Akce se zúčastnilo na 200 námořních pěšáků, jeden voják byl při přestřelce zraněn.

Americký protidrogový úřad DEA považuje Leyvův kartel za klíčovou organizaci v pašování a distribuci tun kokainu do Spojených států. Kromě kokainu dodává do USA také značná kvanta heroinu. Mexická vláda vedla Leyvu na seznamu 24 nejhledanějších drogových zločinců a nabízela za jeho dopadení v přepočtu 400 milionů Kč.

Šestice mexických policistů, jejichž hlavy byly nalezeny ve státě Durango, byla nezvěstná od úterý v oblasti vzdálené od nálezu 250 kilometrů. Těla policistů zatím nalezena nebyla. Hrůzný čin se přičítá drogovým kartelům, které podobně postupovaly často i v minulosti.

Stát Durango spadá do oblasti Mexika nazývané „zlatý trojúhelník“. Právě tudy prochází největší část drog pašovaných do sousedních Spojených států pozemní cestou z Jižní Ameriky.

Od roku 2006, kdy prezident Calderón zahájil boj proti obchodu s narkotiky, bylo v Mexiku zabito při násilí spojeném s drogami přes 15 tisíc lidí. Úroveň násilí stoupá navzdory tomu, že Calderón do nejpostiženějších oblastí přemístil k boji s drogovými gangy 36 tisíc policistů a příslušníků armádních jednotek.