Maličký ostrov Nauru uznal Jižní Osetii za peníze od Ruska

Moskva – Maličký ostrov Nauru v Tichomoří uznal po Abcházii i Jižní Osetii za samostatný stát. Oba tyto proruské regiony se odštěpily od Gruzie a vyhlásily svoji nezávislost. Nauru tento krok udělalo z velmi pragmatických důvodů, za uznání států totiž má od Ruska slíbenou finanční pomoc. Nauru je nejmenším členským státem OSN, rozlohu má pouhých 21,3 km.

„Nauru uznalo nezávislost Jižní Osetie, byla podepsána dohoda o navázání diplomatických vztahů,“ uvádí se v oficiálním jihoosetském komuniké. Mikrostát Nauru se tak stal čtvrtým státem, který uznal Jižní Osetii. Před ním to jako první učinilo Rusko, později pak Nikaragua a Venezuela. Zbytek světa nadále považuje Jižní Osetii za součást Gruzie.

Nauru se nachází na rovníku asi 3000 kilometrů severovýchodně od Austrálie. Nejbližším sousedem je asi 300 kilometrů na východ souostroví Karibati. Nezávislost získalo Nauru v roce 1968 a od roku 1999 je členem OSN jako nejmenší republika. Nauru má rozlohu asi 21,3 kilometru čtverečního a žije na něm skoro 11.500 obyvatel.