Policie v Kodani zadržela 250 militantních demonstrantů

Kodaň - Několik stovek militantních ekologických aktivistů se snažilo proniknout ke konferenčnímu centru, které hostí summit OSN o klimatu. Policie proti nim zasáhla a 250 jich zatkla. Počáteční nápor několika stovek aktivistů policisté s pomocí slzného plynu, obušků a psů odrazili, střety u dějiště summitu ale pokračují. Od rána v dánské metropoli protestuje několik tisíc aktivistů, chtějí vyjádřit rozhořčení nad tím, že se nová emisní smlouva, která má nahradit Kjótský protokol, po sáhodlouhých jednáních ani nerýsuje.

Policisté jsou od časného rána v pohotovosti, bezprostřední okolí centra bylo uzavřeno a výrazně byl také omezen provoz metra a autobusů. K demonstracím se prý v pozdějších hodinách hodlají přímo u konferenčního centra přidat některé nevládní organizace a další hnutí, které jsou rozhořčeny dosavadním průběhem jednání a jejichž členové se kvůli špatné logistice, mnohdy i přes platné akreditace, nedostali do přeplněného konferenčního sálu.

„Cílem je narušit oficiální jednání současně zvenku i zevnitř, aby byli vyslechnuti ti, které nikdy nikdo neposlouchá, a abychom prosadili naši vlastní agendu,“ vysvětlili organizátoři akce.

V ulicích Kodaně hlídkují už od rána policisté, několik účastníků protestní akce už zatkli. Jinak dohlížejí ale na to, aby průvod prošel městem bez komplikací. Policisté kontrolovali, zda nejsou demonstranti vyzbrojeni kameny nebo zápalnými lahvemi. Strážníci také zastavují dopravu, kontrolují vozidla, omezen byl i provoz metra a autobusů.

Jednání se v Kodani zadrhla poté, co od rozhovorů ustoupily chudší země, ty se totiž nemohou dohodnout s bohatými státy na tom, kolik by kdo měl věnovat na boj proti klimatickým změnám peněz. Chudší státy se sice k jednacímu stolu vrátily, dohoda je ale zatím v nedohlednu.

Na klimatickém summitu v Kodani zasedne „kabinet hrůzy“

Doslova „kabinet hrůzy“ se podle norského deníku Aftenposten sejde v následujících dnech v Kodani, kde je na závěrečných jednáních klimatické konference OSN očekáváno na 120 šéfů států a vlád. Do dějiště summitu už přiletěl zimbabwský diktátor Robert Mugabe, ultralevicový venezuelský prezident Hugo Chávez a očekáváni jsou i kontroverzní íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád či uzbecký prezident Islam Karimov, všeobecně obviňovaný z porušování lidských práv. Zúčastnit by se mohl rovněž vůdce barmské junty Than Šwei nebo autoritářský turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov.

„Odpovídá to duchu OSN - svět potřebuje místo, kde se můžeme setkávat s těmi, které v zásadě nemáme rádi,“ řekl novinářům dánský premiér Lars Lökke Rasmussen.