Sacharovovu cenu převzali kritici ruského režimu

Štrasburk - Evropský parlament ve Štrasburku dnes na svém zasedání předal Sacharovovu cenu. Letos ji dostali Oleg Orlov, Sergej Kovaljov a Ljudmila Alexejevová za nevládní organizaci Memorial. Cena pojmenovaná po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi se uděluje od roku 1988. Dostat ji mohou ti, kteří se významným způsobem zasadili o lidská práva a svobodu. Kromě ocenění získávají držitelé také 50 tisíc eur (1,3 milionu korun).

Oleg Orlov, Sergej Kovaljov a Ljudmila Alexejevová dlouho volají po posílení demokracie a pořizují důkazy o tom, že v Rusku nejsou dodržována lidská práva. Podobně jako sovětský fyzik Andrej Sacharov. Dnes za to ve Štrasburku převzali Sacharovovu cenu. Pomáhali například odkrývat brutální vraždu ruské obhájkyně lidských práv Natálie Estěmirovové. Tvrdí, že zemřela kvůli tomu, že pátrala po osudech lidí, kteří zmizeli během vojenských manévrů v Čečensku. 

„Je jasné, kdo za vraždou stojí. Jsou to ti, kteří nechtějí, aby se z Čečenska dostaly pravdivé informace. Nevím, kdo přesně si její vraždu objednal, vím ale, kdo za její smrt může. Jmenuje se Ramzan Kadyrov, prezident Čečenské republiky,“ tvrdí Oleg Orlov. 

Rusové převezmou Sacharovovu cenu (zdroj: ČT24)

Orlov ostře kritizuje taky volby v Rusku. Tvrdí, že k nim nejsou připuštěni opoziční kandidáti a propagována je jediná strana.

Andrej Sacharov, po kterém je cena pojmenována, byl nejznámějším sovětským disidentem. Za to, že volal po morální odpovědnosti, ho režim poslal do vyhnanství. Světová veřejnost ho za to v roce 1975 ocenila Nobelovou cenou míru.

Vydáno pod