Póly tají, do 40 let stoupne hladina moře o půl metru

Kodaň - Západ Antarktidy patří k místům s nejrychlejším oteplováním na Zemi. Situace je podle vědců alarmující na obou pólech, dohoda o snižování emisí skleníkových plynů je proto nutná. Africké státy spolu s Čínou a Indií dnes s požadavkem větších závazků vyspělých zemí ke snížení produkce těchto plynů dokonce dočasně opustily jednání klimatické konference v Kodani.

Britský glaciolog Andy Smith zkoumá Antarktidu šest měsíců v roce, a to už po 26 let. Za tu dobu získal rozsáhlé důkazy, že klima se mění a člověk na to má zásadní vliv. Zatímco východ šestého kontinentu zůstává téměř beze změny, západní poloostrov patří k místům s nejrychlejším oteplováním na planetě. Antarktida je přitom největší pevninskou zásobárnou zmrzlé vody: Pokud by roztála, hladina moří stoupne zhruba o 60 metrů.

Vědci dříve předpokládali, že během století stoupne hladina oceánu o 30 až 40 centimetrů. Poslední pozorování a modely ale naznačují, že to bude o půl metru, a to už v roce 2050.

Podobný vývoj lze pozorovat na opačném pólu. Tamní změny navíc přímo ovlivňují život v obydlených severských oblastech. Arktida a její nekonečné kry dřív poskytovaly loviště vzácným ledním medvědům. Teď se zmenšují a největší pevninské šelmy se nebezpečně stahují k lidským obydlím. Kromě změny klimatu a pytláctví ale vzácné predátory ohrožuje i vzrůstající zájem o těžbu surovin, které se s ústupem ledu stávají stále dostupnějšími.