Euroúředníci stávkovali, i přes krizi chtějí vyšší platy

Brusel – Úředníci v Bruselu stávkují za zvýšení platů. Každoroční navýšení mezd jim zaručují platné unijní normy, stávku vyhlásily odbory z Evropské rady. Proti zvýšení už tak vysokých platů úředníků v době hospodářské krize jsou některé členské země, včetně České republiky a Slovenska, jejich souhlas je ke zvýšení nezbytný. Kritici mimo jiné namítají, že je třeba brát v úvahu, že EU nyní prochází nejhorší ekonomickou krizí ve své historii.

Základní plat euroúředníků bez nejrůznějších příplatků či náhrad se pohybuje přibližně od 2560 do 17 700 eur měsíčně podle zastávané pozice (66 000 až 456 000 korun). V institucích EU pracuje kolem 38.000 lidí. Za vyhlášením stávky stojí odbory z Rady EU, v níž pracuje několik tisíc z nich. Pro Radu EU pracují lidi nejrůznějších profesí i vzdělání, od právníků, ekonomů či expertů na zahraniční politiku až po technický personál zajišťující chod budovy.

Úředníci stávkovali od devíti do dvanácti hodin, stávkovali především zaměstnanci Rady Evropské unie. Chtějí navýšení platů o 3,7 procenta v rámci každoroční revize. Platy úředníků se totiž zvyšují podle předepsaných pravidel podle toho, jak stoupají nebo klesají platy státních úředníků v osmi vybraných zemích EU a také podle toho, jak se v Bruselu mění náklady na bydlení. Problém je v tom, že ten letošní propočet vychází ještě ze statistik před krizí. To vzbuzuje u členských zemí odpor ke zvyšování mezd.

Zástupci odborů dnes ale podotkli, že pokud se státy nerozhodnou zvýšení „odklepnout“, obrátí se na evropskou justici. Se zvýšením totiž počítají platné unijní normy. „Pokud to neudělají, poruší právo a půjdeme k soudnímu dvoru,“ dodal na adresu členských zemí, přičemž nevyloučil ani možné opakování stávky.

My jsme krizi nezavinili, hájí se úředníci

Jeden z českých zaměstnanců Rady EU Marek Mikula novinářům řekl, že stávkující chtějí jen to, aby se dodržely sliby, které jim byly dány. „Zejména bankéři už se chlubí letos tím, jak se jim budou navyšovat platy a jak budou zase rekordní bonusy, a byli to tito lidé, kteří zavinili tuto krizi. A proč my bychom měli platit za chyby těchto lidí?“ reagoval na výtku kritiků namítající, že kvůli současné krizi není na místě žádat navýšení platů. „Všichni si budou muset utahovat opasky a tady se tito lidé budou zase smát,“ podotkl.

Vydáno pod